Министар спољних послова океанске државе Тувалау је, у видео поруци која ће се приказати на предстојећој конференцији Уједињених народа о климатским променама, одржао је говор стојећи до колена у мору да би тако указао на горући проблем његове земље - где пораст нивоа  воде у океану прети да знатно умањи површину ионако малог пацифичког острва.

Друштвене мреже брзо су преплавиле фотографије на којима поменути министар Симоне Кофе стоји за говорницом постављеном у плићаку, у оделу са подигнутим ногавицама. На такав наступ одлучио се како би скренуо пажњу светске јавности на борбу Тувалуа против пораста нивоа мора.

У видео поруци Кофе је указао на реалне животне ситуације са којима се суочава та друга најмања острвска држава у свету због климатских промена и пораста нивоа мора и указао на неопходне конкретне кораке и проблеме са којима тамошње власти морају да се ухвате у коштац.

Видео је снимила јавна телевизија ТВБЦ на Фонгафалеу, острвцету на коме се налази и главни град Фунафути, а који ће бити приказан у уторак на самиту о клими који се одржава у Глазгову.

Снимљен је у време када тамошњи регионални челници апелују на агресивније деловање којим би се ограничио утицај климатских промена.

Многи велики загађивачи обећали су да ће интензивирати напоре на смањењу емисије угљикова диоксида током предстојећих деценија, а некима је крајњи циљ нулта нето емисија до 2050 године.

Ипак, челници пацифичких острва затражили су хитну акцију, апелујући да је у питању опстанак нижих делова остврских држава Пацифика.