Меч првог кола Вимблдона између Џона Изнера и Николе Мауа остао је уписан у аналима белог спорта као најдужи меч икад одигран.

Веровали или не, трајао је чак три дана, не тако далеке 2010. године! Два пута је одлаган због мрака, а последњи сет играо се невероватних осам сати и 11 минута.

Након укупно 11 сати и пет минута исцрпљујуће борбе Американац Џон Изнер славио је резултатом 3:2 по сетовима 6:4, 3:6, 6:7, 7:6, 70:68. Био је то најдужи тениски меч икада! 

Почели су у уторак, када су одиграли нешто мање од три сата тениса, пре него што је двобој прекинут, да би наставили дан касније када је меч због дужине и мрака поново померен за четвртак.

 

 

Током 11 сати и пет минута игре оборено је још неколико рекорда, укључујући и најдужи сет, пети, који је трајао 8 сати и 11 минута, највише гемова у једном сету (138), највише гемова у једном мечу (183), највише асова једног играча у једном мечу (Изнер – 113) и укупан број асова у једном мечу (216). Овај меч померио је границе физичке издржљивости!

Претходно, најдужи меч у историји Вимблдона трајао је 112 гемова и одигран је 1969. године.

Због дужине трајања као и бројних других рекорда, епски сусрет овековечен је постављањем плоче на Вимблдону у знак сећања на ову исцрпљујућу тродневну борбу.

Фото: Профимедиа

 

 

Исцрпљени Изнер је у другом колу поражен од Тима де Бакера 6:0, 6:3, 6:2.

БОНУС ВИДЕО: