Као разлог за останак Столтенберга на функцији наведено је то што земље чланице Алијансе не успевају да се договоре о томе ко би требало да наследи Норвежанина који је на челу Северноатлантског савеза још од 2014.

 Јенс Столтенберг је рођен у Ослу 16. марта 1959. Захваљујући оцу Торвалду, који је био шеф дипломатије и амбасадор Норвешке у СФРЈ, Јенс је од 1962. до 1965. живео у Београду.

Ожењен је и има двоје деце. Дипломирао је економију, а у политику је ушао захваљујући сестри Камили, која је била члан марксистичко-лењинистичке групе Црвена омладина.

Учествовао је у протестима против рата у Вијетнаму, када је мета била америчка амбасада. Две године је радио и као новинар у Арбеидербладету.

По угледу на оца, био је члан Радничке партије. Пре него што је постао премијер био је министар за животну средину, министар индустрије и министар финансија.

Премијерски мандати

Оба мандата Столтенберга на челу владе Норвешке су била упечатљива. Први мандат је наследио од неуспеле владе Бондевика. Иако је био заменик председника партије, на њега је дошла дужност премијера. Није се славно провео, па је већ годину и седам месеци касније и његова влада пала. Његова партија је на првим изборима после тога имала најмању подршку икада. После дебакла, он преузима партијско водство.

Други мандат долази 4 године касније, 2005. године када је поново дошао до места премијера. На том месту је остао све до 2013. године.

У његовом другом мандату је Норвешку погодила огромна трагедија. Прво је експлодирала бомба испред зграде Владе, а том приликом је настрадало осам људи. Сат времена касније, рафална паљба се чула са острва Утоја. Столтенберг је имао заказану посету сутрадан. Андрес Брејвик је убио 69 људи. Утврђено је да он стоји и иза бомбашког напада.

Годину дана после губитка избора 2013. године, он долази на чело НАТО пакта.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".