Нешто чудно се дешава са морским ледом на Антарктику, обим плутајућег леда који окружује континент није само на рекордно ниском нивоу за ово доба године, надмашујући рекорд постављен 2022, већ је био рекордно низак током целе године.

- Оно што се овде догодило је неуобичајено за морски лед - изјавио је Марк Серез, климатски научник и директор америчког Националног центра за податке о снегу и леду (НСИДЦ) у Булдеру, у Колу, пренео је портал Сајанс њуз.

Очекивали смо драматичан пад морског леда на другом Земљином полу, рекао је он.

- Није се много тога догодило морском леду Антарктика до последњих неколико година. Само је пао - додао је он.

НСИДЦ користи податке са сателита, који се свакодневно прикупљају, како би се пратило ширење морског леда на оба пола.

Током већег дела 2023. године, ледени прстен око Антарктика је у више наврата постављао нове рекорде, остајући знатно испод просечног опсега од 1981. до 2010. године.

Дана 21. фебруара, на врхунцу лета у јужној хемисфери, морско ледено пространство пало је на најнижи ниво од 1978. године од 1,79 милиона квадратних километара.

То је 130.000 квадратних километара, отприлике величина државе Њујорк, мање од претходног забележеног минимума, постигнутог 25. фебруара 2022. године.

Чак и када је јужна хемисфера ушла у зиму, антарктички морски лед је остао на рекордно ниским нивоима.

За разлику од арктичког леда, за чије је смањење познато да је уско повезано са глобалним загревањем, било је теже анализирати разлоге за промене у опсегу антарктичког морског леда.

Због те потешкоће није јасно да ли су промене резултат природне варијабилности или се "нешто велико променило", казао је Серез.

Још није јасно да ли је овогодишњи обим део већег тренда, истакао је он и додао да "што дуже то траје, већа је вероватноћа да се нешто велико дешава".
 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".