Пре неколико дана, Грк Танасис Караплиос (56), удавио се код места Рахос у Фтиодију. Та трагедија не би била несвакидашња у примосрском делу Грчке да Караплиос није покушавао да спасе дављеницу (65) - и то у непосредној близини места где је пре 30 година силовао и убио 17-годишњу девојчицу.

Становници тог краја затечени су "трагичном наплатом" коју је Танасису режирала судбина. Он је чуо вапаје дављенице, направио је храбар, али узалудан покушај да јој спасе живот - и обоје су погинули.

Можда је на неки начин тражио искупљење за гнусни злочин који је починио годинама раније, спекулишу тамошњи медији.

Злочин који је прогањао Танасиса

Догађај који је оставио доживотни жиг на Танасису Караплиосу одиграо се почетком 1990. Читава Грчка била је згрожена бруталним злочином на плажи код места Рахос у Фтиодију када је 17-годишња Кристина Цами силована, а потом и убијена на зверски начин.

У време злочина, Караплиос је био рибар и силовао је 17-годишњу девојчицу и тукао је до смрти, наневши јој смртоносне повреде главе. Иста та плажа постала је место његовог краја.

За време ускршњих празника 1990. године млада Кристина је путовала са породицом у њихов летњиковац.

Кобног дана је кренула ка кући своје тетке, а Танасис Караплиос, који је тада имао 23 године, ју је пратио кријући се у оближњим пољима. Искористивши прилику, напао ју је и задавио. Затим је починио развратне радње са њеним беживотним телом. Да би осигурао њену смрт, немилосрдно јој је смрскао главу користећи саксију.

Доживотна робија, преиначење и мучна слобода

Чланци из тог времена говорили су о језивом начину на који је смрскао главу младе девојке.

- Рибар се сломио. Признао је убиство 17-годишње ученице. Несрећна девојка је била полугола, а поред ње је била крвава саксија којом јој је убица разбио главу - преносили су штампани медији у то време.

Фото: Друштвене мреже

 

 

- Нисам схватио да сам је убио - тврдио је он пред судијама, што је разумљиво наљутило рођаке 17-годишње ученице која је имала циљеве и снове да студира археологију.

- Мајка 17-годишњакиње је, након што је завршио сведочење, напала окривљеног и ошамарила га - наводе медији из тог времена.

Казна коју су судије у септембру 1991. изрекле била је доживотни затвор за убиство из нехата.

Годинама касније, Караплиосови родитељи су тражили да промене адвоката који је поново покренуо случај. Апелациони суд је донео одлуку о преиначењу казне доживотног затвора и уместо ње изрекао казну од 17 година затвора.

Након што се Танасис удавио, адвокат Алексис Кугиас који му је смањио казну, је поручио:

- Изгледа да је овај случај стварно невероватан. Изгледа да постоји виша сила која све одређује. Пре 33 године су мајка и отац дошли у канцеларију и тражили да браним њихово дете које је осуђено на доживотну робију. Када сам их питао о чему је реч, они су ми рекли да се суочава са оптужбама за убиство из нехата и силовање. Покушао је да силује 16-годишњу девојку која је била изданак најелитније породице у околини, која се заљубила у њега и догодила се цела ова драма. Када сам га упознао, био је веома мало дете и патио је у затвору. У то време, он је био само дечак који је патио у затвору. Суд му је касније преиначио казну на 17 година - истакао је адвокат.

Пре отприлике 13 година Танасис је изашао из затвора и преселио се код родитеља, живећи повучено - далеко од остатка заједнице од које се крио.

И жена која се утопила са Танасисом је претходно преживела трагедију

65-годишња жена из Рахоса, која се трагично утопила заједно са Караплиосом, доживела је сопствену несрећу. 2013. године.

Једна од њених ћерки и њен партнер погинули су у несрећи на мотоциклу.

Сада је њена друга ћерка недавно родила своје прво дете, доносећи радост породици. Нажалост, недавни инцидент је поново завио породицу у црно.

БОНУС ВИДЕО: