Алисон Мек, глумица коју је свет упознао захваљујући хит серији "Смаллвилле", која је била у затвору због подвођења жена у озлоглашени се*с култ НXИВМ, у којем су злостављали, изгладњивали, мучили и силовали жене, а у којем је, измеђуосталог, била и Индија Оксенберг, унука Јелисавете Карађорђевић, пуштена је на слободу након само две године.

 

 

 Она је 2021. године осуђена на 3 године за рекетирање, а након само две пуштена је на слободу због доброг владања. 

40-годишња Мек била је десна рука Кита Ранијерија, вође озлоглашене секте који је осуђен на чак 120 година затвора. 

Фото: Профимедија

 

Алисон је и била са Ранијеријем у тренутку када је ухапшен, а након што је завршила у затвору морала је да плати и додатних 20.000 долара судских трошкова.

У току суђења бројне жртве назвале су некада омиљену холивудску слаткицу "изазито окрутном која их је застрашивала и брутално кажњавала." Жене које су биле у култу често су биле изложене психолошком, физичком и сексуалном насиљу. Примораване су на оргије, а обавезно су биле жигосане и кажњаване батинама уколико се не би повиновале наређењима.

Присиљиване су на тежак физички рад и биле третиране као робиње. Присиљаване су на абортусе, а потом поново силоване, и морале су бити доступне за сексуалне односе када год би то од њих било тражено.

Неретко су изгладњаване и снимане током односа, да би их касније уцењивали истим. Тужитељи су открили да је Алисон била управо једна од оних која их је сликала и снимала, а потом слала слике Ранијерију.

Фото: Профимедија

 

 

Иначе, и сама Индија Оксенберг испричала је у свом документарцу да се обратила Алисон након што јој га глумица описала као "сестринство".

Индија је тада живела са Алисон у Албанији, где је и било седиште групе, а морала је да јој кува и чисти и потпуно јој се повинује. На крају се изгладњивала, јер јој је речено да дневно не сме да уноси више од 500 калорија.

Индија је морала да прати посебан "наставни план и програм" који је подразумевао недостатак сна и толико мало хране да је изгубила способност критичког и независног размишљања. Оно што није схватила јесте да је доведена да постане робиња вође НXИВМ-а, Кита Ранијерија који ју је редовно сексуално искоришћавао. Након свега је била и жигосана, односно, обележена за цели живот.

Алисон Мек својевремено се огласила након свега, и објаснила своје "разлоге" због којих је ушла у култ. Како преноси Паге Сиx, она се прикључила НXИВМ-у јер је мислила да би јој вођа Кит Ранијер могао помоц́и да "поново постане сјајна глумица".

Подсетимо, 1998. године, Ранијер (62) и Ненси Салцман (68) основали су НXИВМ, компанију за лични развој која је нудила "Програме за успех руководилаца" и низ техника које обец́авају самоусавршавање са нагласком на уношење "више радости" у животе људи.

 

 

Група је доспела на насловне стране након што је добила подршку од Клер и Саре Бронфман, ц́ерки покојног филантропа и наследника Сиграма, Едгара Бронфмана Старијег.

Међутим, компанија је наишла на озбиљне проблеме када су се бивши чланови јавили тврдец́и да су били индоктринирани у уврнути култ сексуалних робова, где су жене жигосане Ранијеровим иницијалима и приморане да имају секс са њим.

Ипак, Мек је у интервјуу из 2017. године пркосно тврдила да је невина. Она је тврдила да "Ранијер није био шеф харема". "Не регрутујем младе девојке да буду његове сексуалне робиње... Знате, то је попут суђења Макартију, - бацање оптужби и ширење попут пожара".

Алисон је признала да је осец́ала притисак да напусти групу од стране пријатеља који су били забринути да је умешана у култ.

"Рекла сам им: "Поразговарајте са мном неколико минута. Дозволите ми да вам покажем шта радимо", рекла је, додајуц́и да су јој њени пријатељи одговорили: "Не, испран ти је мозак, болесна си".

"Једноставно сам ходала сама са собом и мислила: "Јесам ли луда? Да ли сам ја једна од ових грозних људи о којима сте читали да раде ужасне ствари и мисле да оне због Бога?" Имала сам много таквих разговора са собом", додала је.

Упркос томе како су се осец́али њени најближи, Мек је одлучила да остане у култу.

"На крају, само сам села и погледала свој живот, своје везе и све ствари које сам писала у дневнике које сам водила - ствари које сам радила у последњих неколико година. И било је тако доследно добро", објаснила је она на крају, а иако јој је Ранијер дигао каријеру "из мртвих", Мекова је то дебело платила, и није познато чиме ће се сада бавити након затвора. Једно је сигурно - чини се да су јој врата Холивуда заувек затворена

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".