На друштвеним мрежама појавио се стравичан снимак малтретирања и злостављања из дечијег дома Класје у Осијеку на којем се чује несносан плач, јецање, вриска, и васпитачица која псује децу, најгрубље их вређа, прети им, а на крају се чује и како их удара.

"Манијаче глупи", "Ти си глупа крава, заје*****", "Ти си глуп, ј****** матер, ону к****", "Марш напоље", "Добићеш по п****", "Зачепи губицу“, само су неке од псовки које је учитељица упутила деци, а у једном тренутку се чак чује и ударац, након чега једно дете почиње да плаче и вришти још јаче.

Дечији плач и вриска на снимку су гласни, а не чује се све што васпитачица говори деци. Међутим оно што се чује довољан је доказ малтретирања и бруталног злостављања деце, која су одузета породицама, за које су центри за социјални рад, а потом и судови, одлучили да ће имати боље услове за живот у дому, преноси Индеx.хр.

Оснивач Дома - Министарство рада, пензијског система, породице и социјалне политике

Оснивач Дома Класје је Министарство рада, пензијског система, породице и социјалне политике. На званичном сајту Дома Класје наводи се да је њихова улога "да обезбеде услове у којима ће се сва деца одгајати са поштовањем, ценити и неговати на принципима равноправности и демократије" и да ће ова установа "помагати деци да искористе све своје могућности како би израсли у задовољне и одговорне грађане овог друштва".

Случајно се сазнало за ужас

Узнемирујући снимак који је објавио Телеграм открива ужас који се никада не би сазнао да родитељи двоје деце узраста три и пет година нису били довољно присебни и искористили чисту прилику, односно случајност.

Наиме, мајка те деце и њихов отац, који живе у несређеној вези, позвали су 12. јуна на фиксни број Дома Класје да се распитају за њихово двоје деце која су тамо смештена. Вероватно се неко од деце јавио на слушалицу, па су, када је веза успостављена, мајка и отац чули страшни плач детета, а потом и хистеричне испаде учитељице. Мајка је била присебна, па је почела да снима мобилним телефоном шта се чуло са слушалице њеног невенчаног супруга, који је тог јутра позвао Дом.

Злостављање у осијечком дому сада је потврдило Министарство рада, пензионог система, породице и социјалне политике. Они су казали да је Министарство по пријему пријаве о недоличном понашању запослене према деци у дечјем центру Класје извршило инспекцијски надзор у тој установи, чиме су потврђени наводи из приспеле пријаве.

Министарство потврдило злостављање

- Министарство је 7. јула извршило ванредни инспекцијски надзор у Центру за друштвене услуге "Класје" у Осијеку, након обавештења да је на друштвеној мрежи објављен аудио-снимак на којем деца плачу и одрасла особа се обраћа деци погрдним и крајње непримереним речима - наводи се у одговору Министарства на упите медија.

Наводи се да је инспекцијски надзор извршен у складу са одредбама Правилника о садржају и начину вршења инспекцијског надзора у области социјалне заштите. Прегледана је документација, обављен разговор са директором и запосленима и обилазак смештених корисника.

Васпитачица писмено упозорена

Додају и да су, након обављеног инспекцијског надзора, потврђени наводи из примљеног обавештења и да је директор Центра, по сазнању за недолично понашање запослене, предузео радње у складу са Законом о раду и изрекао писмено упозорење о обавезама из радни однос.

- На основу утврђеног чињеничног стања, инспекција Министарства ће предузети одговарајуће мере из своје надлежности и о утврђеним чињеницама доставити обавештење Општинском државном тужилаштву и надлежном већу. Биће наложено даље поступање према запосленој, а ради заштите права и добробити деце која су смештена као најугроженија група корисника у систему социјалне заштите - истичу из надлежног Министарства.

Директор: Чекамо решење инспекције, онда ћемо деловати

Директор Класја, Ведран Шкугор рекао је за медије да чекају одлуку инспекције у Центру по којој ће поступити.

- По сазнању за инцидент, извршили смо све потребне радње из наше надлежности, по Закону о раду и нашем Правилнику, а о инциденту је обавештена и полиција, јер је реч о заштити права деце - истакао је Шкугор.

Како је истакао, о спорном аудио снимку још не може да говори, али да та институција дефинитивно не подржава и не осуђује вербални или било који други облик насиља над децом.

- Сматрамо да је ово дефинитивно и искључиво изолован случај, јер радимо максимално професионално и одговорно и изузетно ми је жао што нам се десило нешто што не можемо да оправдамо - рекао је Шкугор и додао да Центар тренутно брине о више од 200 корисника, на 14 локација у Осијечко-барањској жупанији.

(Индеx)