Након што је у среду објављено да је шведска полиција издала још једну дозволу за „јавно окупљање“ у четвртак, ирачки држављани у Багдаду окупили су се испред шведске амбасаде у знак протеста због недавног инцидента са спаљивањем Курана у Стокхолму.

Извештаји наводе да су шведски организатори који су умешани у инцидент од јуна месеца, намеравали да спале и Куран и ирачку заставу.

Незванични снимци са друштвених мрежа приказују демонстранте у амбасади са димом у позадини и како делује поздрављају ситуацију. Позивајући се на инсајдере, амерички медији су известили да су се људи окупили у згради око један сат после поноћи по локалном времену пре него што су упали у објекат сат времена касније.

Није познато да ли је неко од званичника био у амбасади када су демонстранти упали у зграду, као ни да ли је неко од њих повређен. Међутим, шведско Министарство спољних послова је пренело медијима да су запослени безбедни и да су у редовном контакту са високим званичницима.

Шведска влада разматра да ли би спаљивање било каквих светих списа требало да буде противзаконито, пошто су недавни инциденти изазвали претње безбедности нације.

Подсетимо, првог дана муслиманског празника Курбан-бајрама, 28. јуна, одржан је протест који је одобрила шведска полиција испред главне џамије у Стокхолму, током којег је спаљен Куран. Услед накнадне реакције, шведски премијер Улф Кристерсон је касније рекао да је одобрење „законито, али неприкладно“.

Скрнављење и спаљивање Курана у Стокхолму изазвало је талас осуде широм света. Ирак је позвао шведске власти да изруче имигранта одговорног за инцидент.

Многи шефови држава, заједно са генералним секретаром Арапске лиге и шефом Савета за сарадњу у Заливу, осудили су тај чин.

БОНУС ВИДЕО:

ЗАЛЕПИЛИ СЕ НА АЕРОДРОМСКУ ПИСТУ: Климатски активисти протестовали у Хамбургу

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".