Становнике источних предела Србије и дела Румуније и Бугарске, у уторак увече (11. јул 2023. год.) у 20:50х по времену у Србији, односно у 21:50х по времену у Бугарској и Румунији, изненадио је јак бљесак на небу и експлозија која је уследила.

Камера која снима гнездо рода у насељу Јарлово јужно од Софије у Бугарској, забележила је и метеорит на небу 11. јула 2023. год.

Спектакл на небу изнад дела Румуније, Бугарске и Србије услед пада метеорита. Ипак, бљесак и експлозија овог небеског тела многе је изненадила и уплашила.

Метеорит посматран са северне периферије Софије 11. јула 2023. године око 22х по локалном времену.

Људи који су се затекли напољу у тим тренуцима видели су спектакуларан призор и да је у питању небеско тело - метеорит, који се најпре видео у виду бљештавог круга који је пратио траг/реп, а затим је дошло експлозије у ваздуху, што је најпре условило велики бљесак, који је на тренутак ноћ претворио у дан, а затим до ширења јаког звука експлозије.

Још један снимак метеорита направљен недалеко од Софије у Бугарској 11. јула 2023. године.

Људи који се нису затекли напољу а видели су бљесак и чули експлозију, били су уплашени јер нису знали о чему се ради, а како је вече било мирно, знало се да звук и светлост нису дошли од грмљавинског пљуска.

Претпоставља се да је метеорит експлодирао изнад подручја Румуније, и да су његови остаци пали на територију ове земље. Овај догађај је прошао безопасно - није било материјалне штете, покренутих пожара или угрожавања људи.

БОНУС ВИДЕО: