У Београду су данас на снази два метеоаларма, за ветар и грмљавину и кишу и високе температуре, саопштио је Републички хидрометеорлошки завод (РХМЗ).

Завод је јутрос издао два упозорења, оба су за целу Србију - једно се тиче невремена, а друго високих температура. Србију је прекјуче разорила суперћелијска олуја која је рушила све пред собом, сада је РХМЗ у својој временској прогнози најавио ново невреме.

У Београду максимална температура 34 степена

У Београду се данас очекује максимална дневна температура 34 степена, док ће минимална бити 21.

У 11 сати је било измерен 31 степен и било је претежно ведро.

РХМЗ је казао да је већа вероватноћа грмљавинских непогода у каснијим поподневним и вечерњим сатима у северним, западним и централним крајевима Србије.

Наранџасти метеоаларм за ветар и грмљавину

Два метеаларма су тренутно на снази за територију Београда - наранџасти и жути.

Наранџасти означава да је време опасно, а односи се на ветар и грмљавину. РХМЗ је појаснио да када је он упаљен, прогнозиране су опасне временске појаве, интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње.

- Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе, пише на њиховом сајту.

Жути метеоаларм за кишу и екстремно високе температуре

Жути метеоаларм означава да време потенцијално може бити опасно. Што се тиче Београда, односи се на кишу и екстремно високе температуре.

РХМЗ наводи да временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али да је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику.

Последице суперћелијске олује

- Треба наставити са информисањем о очекиваним метеоролошким условима. Не предузимајте непотребне ризике, саветује РХМЗ.

Фото: Танјуг/АП

 

Из Словеније у Хрватску стигла нова олуја, све је ближе Србији

Како се може видети на неколико метеоролошких сајтова који прате тренутне временске прилике, у Хрватску управо из Словеније стиже ново невреме.

Један од неколико фронтова који долазе из Словеније већ је стигао преко Загреба. Кретао се из правца Новог Загреба и тренутно се налази изнад Самоборског горја и већег дела Загреба. Отприлике из тог правца у среду после подне дошло је јако невреме.

БОНУС ВИДЕО: