Православни верници сутра славе празник Сабор Светог архангела Гаврила, дан у којем се прослављају радосне вести.

Архангел Гаврило има велики значај у хришћанској вери, па је овај празник, иако није обележен црвеним словом, важан за многе вернике.

Архангел Гаврила хришћани сматрају за весника најлепших вести, јер је у хришћанству објавио најважније догађаје из Новог Завета, попут јављања архангела Гаврила Богородици уз речи да ће добити сина, мироносницама на гробу објавивши да је Господ Исус Христос васкрсао и свештенику Захарији донео вест о рођењу Јована Крститеља.

Сабор Архангела Гаврила се прославља 8.априла и 26. јула као Летњи Аранђеловдан. Архангел Гаврило је према хришћанском учењу један од седам великих анђела серафима, оних коији су најближи Божијем престолу. На иконама се приказује са упаљеним фењером у десној и огледалом од јасписа у левој руци.

Приказан је на фресци Бели анђео која је у средњовјековном манастиру Милешева, сматра се за једно од најлепших радова српске и европске уметности средњег века. Свети архангел Гаврило је симбол мира, љубави и радости у читавом човечанству, па је УНИЦЕФ фреску Бели анђео изабрао као симбол Европе.

Молитва

Свети Архангеле Гаврило, који донесе неизречену радост са неба Пречистој Ђеви, испуни радошћу и весељем срце моје гордошћу испуњено. О велики Архангеле Божији Гаврило, ти си благовестио Пречистој Ђеви Марији зачеће Сина Божијег. Објави и мени грешном страшни дан моје смрти и умоли Господа Бога за моју грешну душу, да би ми опростио моје грехе; да ме не зароби лукави демон и овлада мноме. О велики Архангеле Гавриле! Сачувај ме од свих невоља и свих болести, сада и увек и у векове векова. Амин.

Веровања

За овај празник везани су многи ритуали и обичаји, а некада се веровало да девојке на овај дан не треба да се баве ручним радовима, односно да шију или плету.

Међутим, ово је и празник новог почетка, па је добро нешто започети, без обзира да ли је у питању неки однос или пословни подухват.

(СД)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".