Објављене су нове цене горива. Литар дизела је скупљи за 4 динара, а бензина за три и нове цене у складу су са најавама, очекивањима и дешавањима на глобаном тржишту нафте

Цене нафте су већ неколико дана у у порасту. Барелом се на међународним тржиштима јутрос тргује по цени нешто већој од 83 долара. Пре само десетак дана цена је била и испод 80 долара, а два су разлога за тренутно поскупљење које може и надаље да се очекује и у свету и у Србији.

Раст цена горива последица је све тежег снабдевање, с обзиром на смањену саудијску производњу и истовремено благо јачање сезонске летње потражње за горивом, објашњавају аналитичари "Цитy Ресеарцх", додајући да сада имамо и нове кинеске подстицаје привреди који су потиснули у други план очекивано подизање каматних стопа у САД-у и у еврозони.

Подигнути трошкови задуживања већ су закочили улагања и ојачали долар, што поскупљује нафту за многе купце.

- Цене нафте би могле краткорочно осцилирати због још једног Федовог подизања каматних стопа у овој седмици, али очекујемо да ће мање снабдевање због смањене производње ОПЕК-а и појачане шпекулације на тржишту о новим кинеским подстицајима подржавати њихов раст и у трећем тромесечју, пишу аналитичари Натионал Аустралиан Банка.

Гориво поскупело и у Црној Гори, БиХ, Грчкој

Сада имамо и нове веће цене горива и у региону. Литар евродизела ће ове недеље на пумпама у Србији максимално коштати 186 динара, а бензина европремијум БМБ 179 динара. Имајући у виду дешавања на берзама, али и у окружењу, поскупљења горива можемо сада очекивати и у Србији.

Цене бензина и дизела поскупеле су суседној Хрватској, Црној Гори и БиХ и то је важна информација за све који ових дана планирају пут ових земаља на море. Гориво је у Хрватској и даље јефтиније него у Србији и то је велика промена у односу на раније године.

У Црној Гори претходних дана поскупеле су све врсте горива два до три цента, па ће Еуросупер 95 и 98 коштати 1,54 ( 180 динара), односно 1,58 евра (185 динара) за литар. Цена еуросупера биће виша за два цента и износиће 1,39 евра (163 динара).

И у Републици Српској и Федерацији гориво је скупље у просеку од 0,05 до 0,10 КМ по литру у зависности од регије. У БИХ европремијум ће коштати 151 динар, а дизел 146.5 динара

У Грчкој литар дизела кошта 1.57 евра (184 динара), а европремијум 95 1,88 евра (220 динара).

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: