Дански министар иностраних послова Ларс Локе Расмусен изјавио је данас да се нада да ће владин предлог за ограничавање спаљивања Курана у Данској помоћи у деескалацији растућег међународног сукоба са неколико муслиманских земаља.

Расмусен је рекао новинарима да Данска то ради не зато што се осећа да је под притиском, већ због тога што политичке анализе показују да је то свима у најбољем интересу, пренео је Ројтерс.

- Не треба само да седимо и чекамо да ово експлодира - навео је Расмусен.

Билстром послао писма земљама ОИЦ-а

Шведски министар спољних послова Тобијас Билстром изјавио је данас да је послао писма у свих 57 земаља Организације исламске сарадње (ОИЦ) у којима је, како је навео, објаснио право да се у Шведској одржавају окупљања и осудио исламофобична дела.

Министри иностраних послова ОИЦ састаће се данас на ванредном састанку на којем це се разговарати о недавним дешавањима у вези са спаљивањем Курана.

Фото: Танјуг/АП

 

Нордијске земље не могу да спрече спаљивање Курана јер је у складу са уставним законима заштићена слобода изражавања.

Данска влада саопштила је у недељу да ће настојати да пронађе "правно средство" које би омогуцило властима да интервенишу на таквим протестима, уколико се сматра да могу да доведу до "значајних негативних последица за Данску, не само у погледу безбедности".

Законске промене

Међутим, и данска и шведска влада су рекле да разматрају законске промене које би омогуциле властима да спрече даља спаљивања Курана у посебним ситуацијама.

Шведска влада је овога месеца саопштила да испитује слично решење, али десничарске партије у обе земље осудиле су те иницијативе, позивајући се на то да слобода изражавања не може бити угрожена.

У Данској и Шведској је у последњих неколико седмица одржано неколико протеста на којима је Куран спаљен или на неки други начин оскрнављен, што је изазвало негодовање у муслиманским земљама, које су захтевале од нордијских влада да се то обустави.

БОНУС ВИДЕО:

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА НА РОДОСУ: Ватра "гута" све пред собом

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".