Био је надасве врхунски новинар, најбољи српски војно-политички аналитичар, а последње две године био је амбасадор Србије у Русији.

Мирослав Лазански је рођен у Карловцу 18. септембра 1950. године. 

Био је српски новинар, војнополитички коментатор, политичар и дипломата. Од 2016. до 2019. године био је народни посланик у Народној скупштини Републике Србије. Средином 2019. године, именован је за амбасадора Републике Србије у Руској Федерацији.

У Карловцу је завршио основну школу, у Требињу средњу, а у Загребу правни факултет.

Новинарска каријера

Као новинар је писао за тамошње листове Полет, Вјесник, Данас и Старт. У фебруару 1991. прешао је у Београд и почео да пише за дневни лист Политика. Осим тога, писао је и за листове Политика експрес, НИН, Вечерње новости, загребачки Старт, Катимерини, Диамонд Wееклy и Сецуритариан Написао је седам књига и аутор је десетак телевизијских серијала.

Извештавао је из ратова у Авганистану, Бејруту, Чеченији, Заиру, Либану, из ирачко-иранског сукоба, током операције Пустињска олуја, за време рата у Босни и Херцеговини, Словенији, Косову и Метохији, Либији итд.

Интервјуисао је, између осталог, команданте НАТО снага генерала Бернарда Роџерса, генерала Џона Галвина, маршала Совјетског Савеза Сергеја Ахромејева, команданта Варшавског пакта Виктора Куликова, министра одбране Совјетског Савеза маршала Дмитрија Јазова, комаданта ратне морнарице ШСР, адмирала флоте Владимира Цернавина, председника Сирије - маршала и врховног комаданта Сиријске арапске армије - Башара ел Асада, као и још тридесетак других министара одбране и начелника генералштаба различитих армија широм света.

Улазак у политику

На изборној листи кандидата Српске напредне странке за посланике у Скупштини Србије за изборе 2016, Лазански се нашао у групи нестраначких личности на листи коју предводи Александар Вучић.

За амбасадора Србије у Москви именован је у јулу 2019. године.

Породица

Његов отац је био инжењерски потпоручник, Владимир Лазански, пореклом Словенац. Завршио је 66. класу Војне академије у Београду.

Тетка Мирослава Лазанског, Биљана Плавшић била је бивши председник Републике Српске.

У логору Јасеновац убијени су му деда и стриц.

Мало тога се зна о његовом приватном животу. Познато је да се Лазански само једном женио. Са супругом је 1990. године добио сина Александра који је стасао у резервног потпоручника Војске Србије.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".