Џакс, шестогодишњи пас који је служио у полицији Ланкашира у Великој Британији више од пет година, упуцан је након што је службеница задобила тешке повреде ноге. Полиција је саопштила да су полицајци били приморани да убију пса након што је у четвртак ујутру постао агресиван током потраге за несталом особом у селу близу Престона у Ланкаширу.

Џакс је био мешанац белгијског малиноа и холандског хердера и посебно обучен да пронађе људе који се налазе у води.

Претходно је нањушио преступнике који су се крили у каналу, а 2020. године је јурио пијаног возача који је побегао са места саобраћајне несреће након што је ударио аутомобил. Прошле године је помогао у проналажењу младе жене која је нестала у планинском ланцу.

Џакс је прошлог јула ухватио осумњиченог за опасну вожњу који се крио у жбуњу од полиције.

Службеница је задобила тешку повреду натколенице и остаје у болници на лечењу. Полиција је саопштила да су службеници покушали да обуздају Џакса, али да ипак нису успели.

- Покушаји да се пас обузда су пропали и с обзиром на непрекидну претњу повређеном полицајцу и другим патролама наоружани полицајци су пуцали на Џакса - саопштила је полиција.

Хасан Кан из полиције Ланкашира рекао је да су службеници скрхани због немилог догађаја.

- То није била лака одлука, али полиција је дужна да реагује тамо где је потребно и пре него што буде нанесена било каква додатна повреда било да се ради о полицајцима или грађанима. Никада не бисмо никога изложили ризику од даљег оштећења - наводи Кан.

Инцидент ће бити размотрен у догледно време.

Полиција је саопштила да је нестала особа касније пронађена безбедна и здрава.

(Дејли мејл)

БОНУС ВИДЕО: