Снежана Никшић рођена је у Нишу, 30. новембра 1943. године. Била је једна од најталентованијих домаћих глумица, на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду апсолвирала је глуму.

Фото: Н. Фифић

 

 

Веома млада је одабрала свој животни позив, те је тако са само 18 година играла је насловну улогу у комаду "Кротка", Фјодора Михајловича Достојевског у Југословенском драмском позоришту.

Године 1965. дебитовала је у филму "Инспектор", а након тога уследила су остварења "Сретни умиру двапут", "Пре рата".

 

 

Играла је у многим домаћим филмовима, а публика је највише памти по следећим улогама: "На авионима од папира", "Прича које нема", "Поздрави Марију". У чувеном филму "Мајстори, мајстори", редитеља Горана Марковића, играла је наставницу енглеског језика, Гордану.

Играла је и у неколико ТВ драма и серија, а поред тога била је и водитељка у образовним емисијама.

Била је у браку са бардом домаћег глумишта - Љубом Тадићем.

 

Фото: М. Коковић

 

 

- Досађивао сам јој после пробе да се видимо. Она је брзо корачала ходницима Атељеа 212 и касније улицом у нади да ћу одустати. ‘Ја сам удата жена‘, понављала ми је. Кад је ушла у свој спачек и покренула га нисам одустао. Трчао сам Улицом Лоле Рибара за њом. Није ме било срам. Заљубио сам се, а заљубљени човек нема чега да се стиди, под условом да је пристојан - казао је чувени Љуба Тадић једном приликом.

Снежана нас је напустила 2. априла 2022. године у болници Бежанијска коса у 79. години живота, сахрањена је на Новом гробљу у Београду.

БОНУС ВИДЕО: