Ипак, један манастир разликује се од свих осталих, јер су у њему монаси спавали у ковчезима. Прозорљив старац Клеопа, чији се гроб и келија у којој је проводио сате у молитвеном тиховању налазе у манастиру Сихастрија, открио је јавнсти причу о овој чудној пракси.

У снимку за који се претпостаља да је настао 90-их година, старац Клеопа Илие из Румуније открива са каквим се призором сусрео када је стигао у манастир Сихастрија. Наиме, он је затекао монахе како спавају у ковчезима, а разлог је био интересантан. Они су спавали у њима да би се подсећали на крај свог овоземаљског живота, те да би се саживели са својом смрћу.

- Када сам дошао овде, није било довољно кревета за монахе. Сви су спавали на поду лежећи на старим струњачама или на столицама, а уместо у кревету, неки су спавали у ковчезима, препричава он и додаје:

- И знали су цео Псалтир напамет. То је оно на шта сам наишао у Сихастрији. Па добро, добро...

Он је открио и како је сам манастир настао и колико су побожни монаси:

- Манастир је основао Данил Сихаструл 1514. године. Има 450 година како нико овде није јео месо... Кад смо нас двојица дошли, сви су били старци са брадама до пода. Ево испосничког правила. Данил Сохаструл га је основао са седам монаха, наших Румуна, који су се вратили са Свете Горе Атонске. И живели су у земуницама и јамама 50 година, прича он и додаје:

- У једној колиби су имали капелу у којој је свештених служио Литургију и причешћивали су се ту. Када је тих седам пустињака умрало, тражили су од манастира Неамт нове монахе. Када је умро Преподобни Пајсије Величковски, манастир Неамт је имао 1200 монаха, 480 рукоположених ђакона или свештеника. 

- Манастир Неамт је највећи, најпознатији... Његова култура... Био сам на Светој Гори, на Синају. Свуда се могу наћи књиге из Неамта, штампане у овом манастиру. Он је био извор културе.

БОНУС ВИДЕО: