Фута је, наиме, ангажовао тим правника који је покренуо процедуру како би се наплатила сва поновна коришћења ауторских права која припадају његовој покојној супрузи Марини Туцаковић и њему. Ово је резултирало гашењем канала многим извођачима, али се због нестанка Јелениног највише подигла прашина.

На питањем када ће Јелени бити враћен Јутјуб канал, Фута је новинарима рекао следеће:

- Неће бити уопште, кад се једном угаси, потребно је добити поново дозволу од свих аутора. То је немогуће. Може да отвори нови - рекао је Фута, којег баш не занимају Јеленини фанови који жељно ишекују њен нови албум, а немају сада где да слушају њене хитове.

Фото: АТА имагес

 

- Где су били ти фанови некада? Раније се лепо сними плоча, па се слуша, а сада препевавају како ко стигне, али то поновно преснимавање извођачи неће да плате. Аутори сада испадају нужно зло док певачи, односно извођачи, не добију шта желе. Схватите, ауторско право није роба, то је интелектуална својина и не може да се купи. Ауторско и сродно право припада ауторима, а певачи то редовно третирају као својину. Међутим, они су само интерпретатори и платили су само право првог извођења. Када неко 68, 65.године или које год плати право првог извођења, сваки други пут или ако неко други жели ту песму да сними, мора да пита аутора - каже Фута.

Радуловић је и одговорио на питање колико новца сада Карлеуша мора да му исплати како би добила поново право да сними песме или да јој буде враћен Јутјуб канал.

- Није питање новца, то вам је као да уђете у продавницу и први дан узмете хлеб и само прођете поред касе, други дан исто и тако данима. Ствар је у томе да желим да продрмам ауторе да почну да се залажу за своја права - каже аранжер који је годинама са супругом Марином Туцаковић стварао највеће хитове.

Фото: В.Данилов

 

На питање како то да је Карлеуши угашен Јутјуб канал, док на пример Цеци није, а она такође има огроман број хитова чији је аутор Марина Туцаковић, Фута одговара:

- Разлика је у томе што је Цеца одмах направила договор, тражила нам је сагласност и добила је - каже Александар Радуловић који тврди да Јелена није једина којој је угашен Јутјуб канал и која је предмет његовог правног тима, те да га извођачи сада масовно зову.

- Зову разноразни годинама због старих песама. Морао бих канцеларију да отворим да бих одговорио свима. Проблем је што нема нових аутора. Ауторство замире. Не снимају се нове песме већ се преснимавају старе јер је то проверено хит. Овако морају да плате песму, а не знају да ли ће бити хит - истиче Фута Радуловић који није желео да коментарише изјаву Јелене Карлеуше о томе да је показао "своје грамзиво, похлепно лице упркос трагедији коју је доживео":

Фото: АТА имагес

 

- Не желим то да коментаришем, није то мој стил приче, то не личи на мене. Решићу то на начин на који каже закон. А временом ће се испоставити да је нечија каријера, па макар била дуга и 40 година без обзира на хитове, заснована само на скандалима - казао је Фута који је сарађивао и на филму "Недеља" о Џеју Рамадановском.

- Да, радио сам на музици за филм о Џеју, углавном су то старе његове песме. Има само једна коју ће неко отпевати у одјавној шпици, коју он никада није снимио. Филм ће бити приказан на јесен, па ћемо да видимо како ће звучати све - закључио је Радуловић.

(Информер)

БОНУС ВИДЕО: