Званичници наводе да је размера катастрофе јошнепозната и да би број мртвих могао да буде већ, док ужаснути становници упозоравају да и даље има тела која плутају у води.

Ватрена стихија је уништила већи део Лахаине на Мауију, у којем живи око 13.000 људи. Стотине људи је расељен , док је на хиљаде евакуисано.

Амерички председник Џо Бајден одобрио је проглашење катастрофе за Хаваје и наредио да се савезна помоћ користи за опоравак подручја погођених шумским пожарима.

Федерална помоћ у овом случају укључује грантове за привремене стамбене објекте и поравке на кућама, јефтине кредите за покривање оштећене неосигуране имовине и друге сличне програме за становнике Мауија и фирми погођене пожаром, преноси АП.

Проглашена катастрофа

- Покушавамо да спасимо људске животе, а осећам се као да не добијамо помоћ која нам је потребна. Ово чак није ни најгоре. И даље имамо тела која плутају у води и на насипу - рекла је једна од мештанки за ББЦ.

Становници Лахаине, историјског града на Хавајима кажу да је ватрена стихија уништила већи део града.

- Град Лахаина и и околина горели су у пламену и непрепознатљиви су.Више личе на ратну зону. Овај пожар је био разоран и много гори од пожара 2018. Морао сам да напустим свој дом и нисам сигуран је ли још читав. То је је**на ноћна мора, али сва срећа да је човек изнад одржао нашу породицу на окупу и да смо се сви сигурно извукли - рекао је тренер локалног клуба.

Сателитски снимци показују ужас

Сателитски снимци компаније Маxар Тецхнологиес показују Лахаину пре и после катастрофалног пожара.

Америчка обалска стража саопштила је да је спасила 17 људи и помогла у извлачењу њих 40 с обале Лахаине док су се пожари ширили Мауијем од уторка.

- У уторак навече, док се пожар у грмљу Лахаине јако брзо ширио према западу и захватио средиште Лахаине, обална стража почела је примати дојаве о људима који су морали бежати од пламена и дима све до обале и на крају у воду - рекла је Аји Кирксеј, комадант Хонолулу сектора Обалске страже САД-а.

Национална метеоролошка служба је саопштила да је за пожар делимично одговоран ураган Дора, који је пролазио јужно од острва и носио налете ветрова брзине веће од 97 километара на сат.

У пожару је уништено стотине објеката на Мауију, укључујући куће и предузећа, а хиљаде људи је евакуисано.

Заменица гувернера Хаваја Силвија Лук рекла је раније да ће "пут опоравка бити дуг".

БОНУС ВИДЕО:

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА НА РОДОСУ: Ватра "гута" све пред собом

(Курир/Индеx/ББЦ)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".