Како изгледају ухолаже?

Као и сребрне рибице, ушаре имају благо спљоштена тела и средње су величине. Обично су црне или баон боје а најуочљивије карактеристике су кратка кожаста педња крила, као и наставци (церци) у облику клешта на задњем делу тела.

Где се појављују ухолаже?

Будући да ухолаже воле више влажна заштићена подручија, обично се сакупљају у подручијима са високом кондензацијом, као што су подруми. Можете их наћи у великом броју на отвореном.

Привлачи их и прљавштина и лишће, могу се наћи у рупама дрвећа, обично се окупљају под гомилама травњака. То је навика за коју стучњаци верују да је узрокована феромоном који производе ови исекти.

Улазе у структуру кроз спољне пукотине.

Углавном су активни ноћу. Скривају се током дана на хладним и влажним местима, а ноћу излазе да би се нахранили.

Ухолаже у кући, стану?

Услед промене времена или потребе за храном, ухолаже могу да улазе у домаћинства кроз спољне пукотине и отворе. Ухолаже у кући или стану углавном се могу наћи у близини извора воде као што су купатило или кухиња, али су такође познати и као инсекти које можете наћи и у спаваћој или дневној соби.

Привлачи их светло, па у летњим месецима могу представљати сметњу и на терасама и тремовима.

Да ли ухолаже уједају?

Уједи ухолажа су ретки. Њихова клешта користе се првенствено за помоћ у репродукцији, лову на плен и за одбану, али ухолаже ће ујести људе ако се осећају угрожено или при покушају да се одбране.

И да ли ове клешта могу да повреде човека? Хоће ли болети? Па неће! Ово је обичан мит. Као и онај о оштећењу бубне опне. Да ли је неко од вас чуо за то како опака буба-ушара ноћу уђе у уво и оштети нам бубну опну? Много људи сигурно је чуло! Ово је још један мит о њима. Па, да би буба-ушара ушла у уво, морало би да се деси чудо. Друго, ако се то и догоди, идите код одговарајућег лекара да вам извуче инсекта из уха. Она ће направити исту „штету“ нашим слушним органима као мува.

Како се заштитити од ухолажа

Најважнији део контроле ухолажа јесте уклањање њихових скровишта. Потребно је проверити сва влажна и мрачна места у кући на којима би се ухолаже могле скривати.

Смањите или уклоните осветљење на трему, тераси, испред и око куће. Попуните рупе, пукотине или празнине на спољним зидовим.

Уклоните остатке дрвећа, камење и лишће у дворишту испод којих би се ухолаже могле скривати.

БОНУС ВИДЕО: