Новаковић је између осталог, подсетимо, нагласио да Ђинђић не би био убијен да је задржао обезбеђење Слободана Милошевића и одбацио тврдње о трећем метку и да је убиство вођа земунског клана Душана Спасојевића и Милета Луковића у Мељаку лажирано.

Некадашњи Ђинђићев телохранитељ Милан Веруовић сматра да и након 18 година постоји потреба да се истина око атентата сакрије.

- То што се цела прича поново појављује у јавности само говори да нисмо дошли до истине. Нисмо правилно поступили према доказима и сведоцима. Да бисмо дошли до истине потребно је да се искази сведока и материјални докази тумаче на прави начин и да се уради реконструкција атентата. Само тако можемо да ставимо тачку на тај дан - рекао је Веруовић у јутарњем програму Курир телевизије.

Некадашњи народни посланик и функционер ЛДП-а Зоран Остојић наводи да истина записана у судским списима и да 18 година трају напори да се доказане чињенице релативизују.

- Звездан Јовановић је водио полицију на Фрушку Гору и рекао да их не би похватали да је он бирао људе. Другачији је од Легије и осталих јер се није бавио криминалом - рекао је Остојић.

Додаје да је политичка позадина изостала јер тадашњи председник СРЈ Војислав Коштуница није саслушан.

- Коштуница је уз помоћ дубоке државе Слободана Милошевића успео да избегне одговорност, јер су му такозване патриоте сакупљали потписе да не да исказ тужиоцу. Новаковић прича оно што ми знамо већ 18 година. То је последица скупљања потписа за амнестију директног извршиоца, а занимљиво је да Капетан Драган не скупља петицију за Легију. Трећи метак је спомињан од неких сведока, али није доказан - рекао је Остојић.

Веруовић је бурно реаговао на његове тврдње.

- На основу чега то тврдите? Шта желите тиме да постигнете? Шта ви уопште знате о 12. марту - упитао је Веруовић.

Остојић је одговорио да је све записано у судским документима и да је пронађена и пушка из које је пуцао Јовановић.

- Зашто нису донели пушку? Где је закопана? Где сте прочитали да је Звездан Јовановић рекао да ће та пушка бити музејски експонат? Водите харангу против мене 20 година. Имате Милета Новаковића који је годину дан обрађивао земунски клан и који је 12. марта ушао на седницу Савета на националну безбедност и није имао појма ко је извршио атентат. Онда је изјавио да мене и друге припаднике обезбеђења треба испитати на те околности. Сумња и износи клевете јер је требало да реши организовани криминал. Капитулирао је пред криминалом и пао под утицај моћника који су профитирали - рекао је некадашњи телохранитељ који је тешко рањен приликом атентата.

Веруовић је нагласио да није задовољан пресудом.

- Нисмо дошли до истине о налогодавцима и мотивима. То је разлог зашто та сахрањена истина не може да преживи и зато мора да извири. Људи који немају никакве везе са тим поступком већ 20 година причају неку своју причу. Полицијске организације уместо одговорности за атентат траже оправдања пребацујућу лоптицу на мене и неку политику - рекао је Веруовић и нагласио да је обезбеђење Зорана Ђинђића могло и требало да буде другачије.

Остојић се осврнуо и на тврдње Новаковића да Ђинђић не би настрадао да је задржао обезбеђење Слободана Милошевића.

- Новаковић изоси чињенице које су утврђене у судском поступку. Тврдња да је могао да буде сачуван да је задржао обезбеђење је само његово мишљење. Можда је у праву. Знамо да га је убила држава. Да ли би Сента могао да га сачува од побуњених државних службеника јесте ствар за дискусију. Легија је ипак био трећи човек Државне безбедности - рекао је Остојић и додао да је Чедомир Јовановић "имао налог" да одржава контакт са земунским кланом.

(Курир.рс)