Хрватска је шокирала и разочарала јер су храна, смештај, ресторани - све је поскупело. За немачки РТЛ пише су цене „зеленашке“, кугла сладоледа на неким местима у Хрватској кошта и пет евра, а ручак у ресторану је за многе недостижан.

По њима Италија, Шпанија и Француска су прошлост, сад је популарна Хрватска.

– Хрватска је у међувремену постала једна од најпопуларнијих европских дестинација за одмор, понајвише зато што се дуго сматрала јефтином дестинацијом за путовања - пише РТЛ.де.

Немачки Еxпресс каже како о све већим ценама пишу и хрватски медији. У медијима свакодневно можете прочитати наслове попут “Проверите колике су цене на Јадрану!” или “Летовање на Малдивима ове године јефтиније од Хрватске”.

– У Дубровнику, једном од најпопуларнијих одредишта у земљи, кугла сладоледа наводно кошта пет евра. У Ровињу не привлачи пажњу сладолед због своје превисоке цене, већ бургер. Туристи за овај оброк треба да издвоје чак 22 евра. А у Шибенику, сви они који желе да се почасте освежавајућим Аперол Спритзом морају издвојити једанаест евра. За чашу од 0,1 литре, пише немачки РТЛ.

Медији у Немачкој закључују како је Хрватска толико скупа јер има високу стопу инфлације у поређењу са остатком ЕУ, а последице пандемије коронавируса и даље се виде. Наводно је било и скривених корекција цена у смештају или ресторанима због увођења евра почетком године.

Ипак, РТЛ.де пише како ситуација није боља нити у Немачкој јер на пример, куглица сладоледа кошта најмање 2 евра.

Повећане цене хране и енергената, виши трошкови производње и понекад скупље најамнине локала, доводе до високих цена. Није другачије ни у Немачкој, али у Хрватској је, ипак, скупље, закључио је немачки РТЛ.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".