Најмање четири случаја покренута су последњих недеља против младих људи, углавном жена, због објављивања "сексуално сугестивног" садржаја на друштвеним мрежама у близини богомоља.

Прошле недеље, блогер Руслан Бобијев (23) и његова девојка Анастасија Чистова (19) осуђени су на по 10 месеци затвора под оптужбом да су "вређали верска осећања” због фотографије на којој се види како симулирају орални секс у позадини катедрале Василија Василија. на Црвеном тргу.

Казна је критикована као престрога јер су многи очекивали новчану казну.

- Њих двоје су први људи после дуго времена који су добили праву затворску казну за тај тип прекршаја. Мислим да су добили затворску казну јер је девојци на јакни писало "полиција“, тако да су осећања полиције била увређена - рекао је за "Москоу Тајмс" Александар Верховски, аналитичар групе за права Сова центра.

Суд је такође уручио Бобијеву, држављанину Таџикистана, налог за депортацију. На снимку који је објавило Министарство унутрашњих послова види се како Бобијев моли руску нацију за опроштај.

Прошлог месеца, 22-годишња Лолита Богданова суочила се са сличним оптужбама због тога што је показала груди испред исте катедрале. Уместо да се суочи са затвором или новчаном казном за снимак, за који каже да је снимљен пре много година и поставио га неко други, она је потписала споразум да не напушта Русију.

У трећем случају, полиција је у суботу привела 31-годишњу манекенку Ирину Волкову због фотографије на којој се види како позира у тангама испред Исаковске катедрале у Санкт Петербургу. Иако је суд у недељу донео одлуку да Волкову пусти из притвора јер има сина, она се суочава са до годину дана затвора под оптужбом за "вређање верских осећања“.

- Постоји много смешних случајева који нису вредни покретања кривичних предмета, једноставно због своје безначајности - рекао је Верховски.

Овај талас казни одражава окретање Русије ка друштвено конзервативним вредностима у последњој деценији под вођством председника Владимира Путина.

Путин је прошлог месеца јавно критиковао западне либералне вредности, исмевајући "кенсл културу", такозвани "обрнути расизам“ и "монструозно“ форсирање трансродности деци као супротне руским вредностима.

Закон о "вређању верских осећања“ усвојен је 2013. као одговор на антипутиновски наступ активисткиње групе "Пуси Рајот" у московској Катедрали Христа Спаситеља. Чланице групе, Марија Аљохина и Нађа Толокоњикова провеле су две године у затворској колонији због дела под оптужбом за хулиганство.

- Формулација члана Кривичног закона заправо описује наступ "Пуси Рајот", јер им је прво суђено за хулиганизам, али се то није баш поклапало са догађајима, па су смислили закон који би описао шта се заиста догодило - рекао је Верховски .

Аљохина је рекла да се данас широко примењује неколико "репресивних“ закона који су усвојени или проширени од 2013. године, укључујући контроверзни закон о "страним агентима“ у земљи и пакет Јароваја којим се проширују овлашћења агенција за спровођење закона.

Активисткиња "Пуси Рајота" рекла је да су она и Толокоњикова биле неке од првих жртава закона који ће дефинисати руско сузбијање опозиције и либералних вредности током наредне деценије.

(Блиц)