Да ли је у питању коинциденција или жеља да се још мало ужива у преосталом лету, али статистички подаци показују - 24. август је дан када се највише Американаца јави да неће доћи на посао због болести.

- Када смо открили да је у питању дан у августу, било смо поприлично изненађени резултатом - рекао је Давид Хехенбергер оснивач софтвера за праћење одсуства.

Хехенбергер је сугерисао да, иако је ера пандемије ствар прошлости, утицај болести се и даље осећа на радним местима.

Али, то није све. Дошло је до пораста броја радника који су охрабрени да узимају слободне дане због менталног здравља након глобалног феномена, који је довео до тога да су милиони људи били изоловани месецима.

Парас Паркер, главна службеница за људске ресурсе у једној организацији, рекла је за Блумберг да су приметили значајан пораст броја радника који остају код куће због анксиозности или стреса. То је чинило око 9 одсто одсуства према спроведеном истраживању.

Ново истраживање које је спровео WФХ Ресеарцх показало је да радници који се осећају болесно, али немају могућност да раде на даљину, имају скоро дупло веће шансе да дођу у канцеларију са симптомима него њихове "хибридне" колеге.

Компанија за пословне податке Статиста саопштила је да 26 одсто Американаца између 18 и 65 година није узело ниједан дан боловања 2022. године – што на површини изгледа као знак високе продуктивности и посвећености.

Али Хехенбергер објашњава да би разлог иза тога могао да буде нешто више комплексан преноси Даилy маил.

- Уколико запослени не узима слободан дан из страха или притиска то би могло да буде проблематично на дуже стазе.

Сазнања о данима када људи највише одсуствују са посла, могли би да помогну послодавцима и руководиоцима људских ресурса да се постарају да имају проактивне стратегије управљања како би се обезбедио континуитет рада.

(Блоомберг/Даилy Маил)

БОНУС ВИДЕО: