Бивши председник Србије и СР Југославије Слободан Милошевић био је велики заљубљеник у аутомобиле, а на путовањима кроз Србију, током највећег периода на челу државе возио се аутомобилом марке "Мерцедес".

Наравно, реч је била о С класи, лускузном аутомобилу који пола века поставља стандарде у ауто-индустрији.

Бивши председник Слободан Милошевић се возио у чувеном "мерцедесу 500СЕЛ", из деведесетих година који је био познатији као "слон"!

Милошевић је бивши председник Југославије који је имао своје омиљено возило у којем је ишао на све важне састанке и догађаје. Занимљиво је да је возило коришћено и много година након Милошевића. Конкретно, једна делегација која је била у посети Републици Србији је овим возилом стигла у зграду Председништва на Андрићевом Венцу 1 на састанак са тадашњим председник Републике Србије Борисом Тадићем.

Овај аутомобил је користио само сам врх државног врха и због тога он има посебно место у аутомобилској историји на територији бивше Југославије. Првобитно се возио бивши у њему председник некадашње Југославије Слободан Милошевић да би ово возило касније користили службеници Владе Републике Србије. Екипа јутјуб канала "Тестостеерон" је тестирала овај аутомобил и открила његове карактеристике, као и занимљиве историјске чињенице.

Погледајте како изгледа аутомобил који је користио бивши председник некадашње Југославије Слободан Милошевић

На почетку треба рећи да ова "звер" од аутомобила једва стаје на паркинг место. Стандардне димензије паркинг места износе 5 метара дужина и 2,5 метара ширина. "Слон" је дугачак чак 5,25 метара и тежак је две тоне. СЕЛ носи ознаку у имену јер има 5.000 кубика, мотор у В8 распореду и више од 300 коњских снага. Има ваздушно ослањање и адаптивне амортизере. У то време је ово био један од најбољих аутомобила на свету.

 

Аутомобил је дизајнирао легендарни Бруно Сако, Италијан који је радио у Мерцедесу као директор дизајна више од 40 година. Његов стил је био препознатљив свуда у свету и био је познат по "коцкастом" стилу аутомобила и најпознатији модел који је био врло популаран у некадашњој Југославији је Мерцедес 124 Е класа који је изашао 1984. године.

Пошто је возило било дипломатско, има један детаљ изнад левог предњег точка где се стављала заставица да се види која делегација долази, а оно што је занимљиво јесте да се у њему налази књижица Народне скупштине Републике Србије. У аутомобилу се налазе две контролне књижице. Прва књижица је из 2011. године и у њој се водио детаљан записник где и када је ово возило коришћено. На снимку се у једном тренутку види да је у уторак 4. октобра ово возило ишло у зграду Председништва на Андрићевом венцу 1 на састанак са тадашњим председником Републике Србије Борисом Тадићем. У другој контролној књижици коју је издао МУП Републике Србије се налази комплетна сервисна историја возила као и детаљан преглед где и када је коришћено ово возило на локалу.

БОНУС ВИДЕО: