На Малом Лошињу на плажи "Вели Жал" након спасавања из мора преминуо је купач. Несрећног купача, држављанина Аустрије, на плажу је однео јак ветар с плаже "Борик".

Из мора су га извукли купачи, одмах је позвана и Хитна медицинска помоћ која је нажалост установила да је преминуо.

Пијавице у Истри

Неколико пијавица забележено је између Цреса и Истре, а једна је снимљена после 14 сати и код Ровиња. Три пијавице уочене су и око Пуле.

Државни хидрометеоролошки завод за данас је издао наранџасто упозорење на грмљавинско невреме за подручје Ријеке, Кварнера и Истре. За сад није било већих проблема. И даље су локално могући врло изражени пљускови те локалне бујичне и урбане поплаве, објавило је Управа цивилне заштите.

 

 

После подне је невреме захватило Загреб и околину. У Загребу је падала обилна киша, а у Загорју град.

У околини Сиска оштећене куће

Нова природна непогода погодила је подручје Сиска, овај пута Палањек и Храстелницу. Према причама становника, пијавица је прошла кроз насеље и однела десетак кровова. У Храстелници је ветар однео један кров, објавио је Град Сисак на свем Фејсбук профилу.

 

 

Градоначелница Кристина Икић Баничек, председник Градског већа Бојан Дадасовић и заменик градоначелнице и начелник Цивилне заштите Марко Кричка, одмах су по дојави обишли оштећене куће у пратњи Златка Богдана и заповедника Јавне ватрогасне јединице Града Сиска Мирослава Голуба.

 

 

Први радови на санацији оштећења већ се обављају, а градоначелница је најавила и конкретну материјалну помоћ као и претходним случајевима у Селима и Греди које је прошле године такође захватила пијавица, објавио је Град.

Незгоде на мору

На подручју Малог Лошиња забележено је и више поморских незгода пловила, те дојаве о купачима у мору по невремену којим су службеници Лучке испоставе Мали Лошињ наложили излазак на обалу. На подручју Новог Винодолскиог две особе спашене су с острва Св. Мартин. Реч је о мађарским држављанима који су се тамо насукали јастуком на надувавање услед удара јаког југа. Особе нису претрпеле повреде.

Насукала се једрилица без посаде

Невреме на мору задавало је проблеме и у задарском акваторију. Између Вира и Пага плутала је једрилица без надзора ношена јаким југоисточним ветром, а за којом је Лучка капетанија Задар покренула спасилачку акција. Трагање међутим није дало резултате те је обустављено због погоршања временских услова.

Осим тога, насукала се једрилица без посаде у Св.Петру на мору, у месту Црвена лука. На задарском подручју забележена је дојава и о једној особи у мору, држављанину Словеније, који је кренуо да плива за јет-ски пловилом које се отргнуло са веза. Словенац је самостално испливао на обалу и није повређен.

На подручју шибенског архипелага насукано је такође неколико половила. Два пловила без посаде (једрилица с хрватском заставом и глисер с немачком заставом) насукала су се на плажи Јадрија, а једна једрилица код острва Арта Мала.

Између Првић Луке и Шепурина спашена је једна особа из мора која се нашла у погибељној ситуацији. И у сплитском акваторију забележено је неколико ванредних догађаја у којима су учествовале особе и пловила.

Ново упозорење ДХМЗ-а и Цивилне заштите

Прогностичари ДХМЗ-а за сутра су издали наранџасто упозорење на кишу за ријечку регију где су могуће обилне падавине, а Управа цивилне заштите упозорава како је могућ нестанак струје, воде и прекид у комуникацијама.

Будите спремни заштити себе и своју имовину, поручују из Управе на друштвеним мрежама додајући како је могуће плављење имовине и саобраћајница, а упозоравају и на опасности због смањене видљивости и проклизавања на мокрим коловозима.

Због ветра, наранџасто је упозорење издато за Западну обалу Истре, те Кварнер и Кварнерић, стоји у објави уз напомену да возачи који крећу на пут прате стање на путевима на страницама Хрватског аутоклуба као и прогнозе и упозорења Државног хидрометеоролошког завода.

(Индеx.хр)

БОНУС ВИДЕО: