Једна трудница у болници у Ваљеву радила је абортус 23. августа, а потом јој је због сепсе сутрадан извађено слепо црево. Испитивањем је изолована веома ретка бактерија раоултелла плантицола и ова пацијенткиња је 27. случај у свету сепсе изазване том бактеријом, како је речено лекарима у Ваљеву, незванично сазнаје Курир.

"Жени од 27 година је на одсеку конзервативне гинекологије Здравственог центра Ваљево у среду, 23. августа урађен легални прекид трудноће, што значи да је трудноћа била мања под 10 недеља. А већ након сат времена она је добила високу температуру, почела је да повраћа жалила се на малаксалост. Одмах је урађена хемокултура, скенер мале карлице, узети сви брисеви (вагинални, цервикални и уринокултура), комплетна биохемија, као и гинеколошки ултразвук који није указивао на повреду материце након интервенције. Консултован је инфектолог, пулмолог и кардиолог, остављена је на опсервацији ту ноћ, да би у четвртак ујутру тражене додатне консултације, које нису разјасниле узрок високе температуре која није спадала, те је жена поподне истог дана пребачена у одељење интензивне неге ради даљег праћења", прича извор Курира.

У четвртак око осам увече жена је оперисана због бола у стомаку.

"Кад је отворена гинеколог је констатовао да нема повреде материце, па је позван је хирург који је утврдио да јој је упаљено слепо црево, које је одмах и одстрањено. Пацијенткиња је враћена у шок собу где јој је стање побољшано, те се размишља о пребацивању у полуинтензивну негу и наставку лечења код куће. Али, у петак стиже налаз хемокултуре и следи шок у ваљевској болници - жена има раоултелла плантицола, изузетно ретку врсту бактерију, коју заправо сматрају подврстом клебсијеле. Како је лекарима речено, ваљевска пацијенткиња је 27. случај у свету сепсе изазване том бактеријом. Дати су јој антибиотици према антибиограму, опоравак је спор али видан, а за случај се заинтересовало и Министарство здравља, које је данас послало и инспекције, које су тренутно на одељењу", прича извор и додаје да се та бактерија преноси прљавим рукама, храном, водом и сексуланим контактом.

Након овог случаја, у среду 30. августа на одсеку конзервативне гинекологије ваљевске болнице појављују се нови случајеви високе температуре након урађених интервенција у краткотрајној интравенској анестезији.

- Сви потребни налази су урађени, а још не знамо да ли је потврђена и код њих ова бактерија -, каже извор.

Која бактерија је у питању
Изузетно ретка бактерија која се углавном налази у срединама са високом заступљеношћу у земљишту и води. Овај организам је веома редак људски патоген. По изгледу је врло слична бактерији Клебсиелла пнеумониае.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: