Девојчица која живи у стану испред ког се у четвртак увече станодавац Ђорђе А. разнео бомбом, за само пет минута је избегла тешку несрећу јер је са дедом изашла напоље. Како причају комшије дан након детонације, права је срећа да дете није било у стану јер иначе ретко излази са дедом.

Комшије из Улице слободе у Смедереву али и околних зграда и даље не могу да дођу себи због свега што су преживели у четвртак увече, када је око 20.30 одјекнула снажна експлозија на трећем спрату зграде. Иако се најпре мислило да је експлодирала плинска боца, Министарство унутрашњих послова Србије наредног јутра је саопштило да је власник стана активирао експлозивну направу и настрадао на лицу места.

- Ђорђе је дошао до стана и поново је избила свађа између њих, вероватно око неплаћене кирије као и претходних пута када би долазили у сукоб. У једном тренутку само је нешто пукло, чуло се као да је бомбардовање. Настао је општи метеж и у том тренутку сви станари су јурнули ка излазу из зграде“, прича једна комшиница која је била на лицу места. Ђорђе А. који је активирао експлозив преминуо је на лицу места, а док су Миљана П. (24) и њен брат Никола П. (27) теже повређени.

Већа трагедија избегнута је за длаку јер је Николин и Миљанин отац Александар само неколико минута раније извео Миљанино мало дете напоље. Миљанина колегиница испричала је да када је чула да је дошло до експлозије, одмах је знала да су они у питању.

- Чула сам да су нашли зеца, а они га имају, тако да сам одмах претпоставила о чему се ради. Срећом, Миљанина ћеркица је тражила да иде напоље. Деда ју је извео, били су овде пет минута пре експлозије. Деда је после трчао до стана и извлачио своју повређену децу напоље", прича колегиница за Нова.рс.

Фото: Н. Живановић

 

 

Миљана и Никола П. су задобили тешке телесне повреде, а срећом нису животно угрожени. "Мушкарац има вишеструке повреде по телу од шрапнела, свуда по телу су му гелери, од главе, грудног коша, трбуха и екстремитета. Након иницијалне дијагностике урадили смо операцију и извадили му неколико шрапнела из предњег трбушног зида. Срећом, нема повреде унутрашњих органа, није имао унутрашње крварење и није животно угрожен. Али, има повреду оба ока, а на једном ће највероватније трајно изгубити вид, за друго је дијагностика у току и видећемо шта ће колеге у Београду урадити, да ли ће успети да му сачувају вид", навео је раније др Жељко Смиљанић, помоћник директора Опште болнице Смедерево.

Миљана П. добила је лакше повреде, односно посекотине на лицу. "Урађена је иницијална дијагностика и нема знакова повреде виталних органа, стабилног је општег стања и ван животне опасности. Посекотине има и по глави и по рукама, свуда. Код ње није било потребе за било каквом хируршком интервенцијом", наводи др Смиљанић.

- Дуговали су му 7.000 евра -

Шта је претходило стравичној експлозији и даље утврђује полиција. У међувремену, комшије Ђорђа А. причају како је ова породица Ђорђу дуговала већи износ.

- Није могао да их избаци из стана, дуговали су му више од 7.000 евра, заменили су браву и он се одлучио на тако драстичан чин. Био је програмер кад то нико није радио, био је добар у томе. Није имао рођену браћу и сестре, има сестре од ујака и стрица, једна од од њих је била синоћ. Нико не зна одакле му експлозив, то нас је све изненадило. Он је био најмирнији од свих нас овде. Видели смо се пре неки дан, деловао је у реду. Њему су овде у кућу долазили извршитељи јер нису плаћали рачуне", испричао је Саша В. за портал Нова.рс.

БОНУС ВИДЕО: