Након почетних истрага о случају, бивши Окландски здравствени одбор, тврдио је да није било никаквих пропуста, као и да је вођена брига о пацијенткињи која је имала 20 година. У понедељак је новозеландска комесарка за здравље и инвалидност, Мораг Мекдауел, открила је да је Одбор прекршио кодекс права пацијената.

- Када се страни предмет остави у пацијенту током операције, нега је пала испод одговарајућег стандарда. То не сме да се догоди никада - наводи се у њеном извештају у коме се додаје да је жена подвргнута заказаном царском резу због превијања постељице.

Патила од хроничних болова у стомаку

- Алекис ретрактор за рану (АВР), уређај који се користи за повлачење ивица ране током операције, остављен је у њеном стомаку након царског реза. То је довело до тога да је жена патила од хроничних болова у стомаку све док уређај није случајно откривен на скенеру абдомена.

Екстра велики АВР, "величине тањира за вечеру“ и дизајниран да повуче резове до 17 цм у пречнику, није био детектован рендгенским снимком. На крају је уклоњен из стомака жене 2021. године, отприлике 18 месеци након почетне процедуре и бројних посета њеном лекару опште праксе. Једном приликом, осетила је толико јак бол да је дошла на одељење хитне помоћи у градској болници у Окланду, пренео је Блиц.

Доктор се извинио због грешке

У извештају се наводи да је случај "изузетно сличан” другом случају у истом здравственом органу. У својој изјави, доктор Мајк Шепард извинио се се због грешке.

- У име наше здравствене службе за жене желео бих да кажем колико нам је жао због онога што се десило пацијенткињи. Из етичких разлога и разлога приватности не можемо да коментаришемо детаље индивидуалне неге пацијената. Признајемо препоруке дате у извештају комесара, које смо или спровели, или радимо на томе да их спроведемо - казао је он.

БОНУС ВИДЕО:

СВЕТСКО ТАКМИЧЕЊЕ КУВАРА: На менију тестиси

(Гардијан)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".