Свечана трпеза је сада већ уобичајена ствар у свим крајевима, али оно без чега слава заправо не може да прође и што сваки домаћин мора да обезбеди су славска свећа и колач.

Међутим, постоји обичај да се слава прославља у кафани уз музику, а ево шта о томе мисле православни свештеници. 

– То је породични празник који се прославља у кругу породице и са најближим пријатељима и прослављању славе није место у ресторанима, кафанама, није место уз музику, него једноставно да славимо како приличи православном вернику. Треба прославити без претеривања, јер смисао славе и није у претеривању у јелу и пићу, него у духовном расположењу, пре свега у доласку у цркву да се ту помолимо Богу, а онда да ту молитвену атмосферу пренесемо у своју домаћу или малу цркву – рекао је протојереј-ставрофор Љубивоје Радовић за РТС.

Фото: Профимедиа

 

 

Он је додао да огроман број наших православних хришћана слави славу, али не зна ништа о светитељу кога прославља. Указао је да су некада домаћини дворили славу, гости су седели и били на обеду, а домаћин је стајао и није желео да седне, поштујући светитеља кога прославља и поштујући госте које је призвао у свој дом.

Фото: З. Јовановић

 

 

- А ми хоћемо да ту атмосферу пренесемо у кафану, то једно с другим не иде. Боље је да човек не слави него да слави наопако, да слави онако како не приличи православној вери и православним хришћанима - истакао је Радовић.

- Славили су наши преци у рововима, у највећим оскудицама, страдањима и патњама. Било на који начин, али никако нису дозволили да се прекине слављење крсне славе - закључио је Радовић.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".