Кажу да овај страшни војсковођа почива негде у Војводини, а о томе како је сахрањен постоје разне легенде. Једна од њих је да је сахрањен у седећем положају на коњу:

- Сан сваког археолога на планети ја да нађе гроб Атиле бича божјег. Постоји један запис који је оставио Марцелин у петом веку у коме каже да је Атила сахрањен у седећем положају седећи на коњу. Онда је преко свега тога натрпан златом. То значи да би се та количина злата могла мерити тонама. Наравно, сваки археолог који је било шта негде чепркнуо он размишља како ће једног дана да нађе Атилин гроб - каже Ненад Михајловић, професор историје и додаје:

- Постоје многе теорије о томе где је Атила сахрањен, али највероватније је у питању област око Тисе. И Марцелин помиње Тису. Највероватније на ушћу Тисе у Дунав.

Фото: Профимедиа, Википедија/Публиц домаин

 

 

Ту је и прича о сахрани у три ковчега.

- Кажу да је умро и да је сахрањен на Тителском брегу. Његова стража га је наводно кад је умро сахранила у три ковчега, златном, сребрном и бронзаном и пустила их низ ток Тисе. Побили су све сведоке, јер мртва уста не говоре - каже Светозар Иконов, туристички водич, новинар и хроничар Титекла.

Фото: Профимедиа, Википедија/Публиц домаин

 

 

А о томе како је велики војсковођа настрадао постоји легенда која каже да се то десило у време љубавног односа са девојком са простора данашње Ечке у Војводини:

- Када је дошао на ове просторе био је у месту Ечка. Довели су му једну млађану девојку, док је он био негде у педесетим или шездесетим годинама. Она се звала Ече. У жару љубави увече у чадору, он је добио излив крви из носа и умро. По имену Ече наводно је настао назив за варош Ечка. Народ из ових крајева у шали каже: "Соса срушила хунско царство!"

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: