Свако ко је решио да мало приштеди на рачуну за струју, почео је од одлуке да редовно гаси светла у свим просторијама у којима се у том тренутку не борави. То делује као сасвим логична ствар, али је потпуно погрешна. О томе пишу у научном чланки објављеном у листу „Јоурнал оф енвиронментал псyцхологy“. Укратко, закључак чланка гласио би овако – људи генерално уопште не умеју да процене који потрошач вуче највише струје.

Студију о томе спровео је универзитет у Охају, тачније професор Ден Шлеј са овог универзитета. Његова теза гласи да људи са намером да уштеде на струји увек крећу од прекидача за светло, а разлог за то је у нашој психи. То радимо јер их стално додирујемо.

- Дневно неколико десетина пута употребимо прекидаче за светла. А пошто их тако често користимо, сматрамо да светло троши много струје. С друге стране, на бојлер ретко када помислимо, осим када одемо да се истуширамо, што је једном до два пута дневно - објашњава Шлеј.

Тако долази до тога, каже овај професор, да већина људи потпуно погрешно процењује на чему треба штедети, а где је то просто бесмислено.

На бојлере у кухињи и купатилу често заборавимо, што је грешка.

- Компјутери, прекидачи за светло, телевизија, шпорет… то су ствари са којима смо готово стално у контакту и зато их и сматрамо највећим потрошачима. С друге стране, рецимо, има ствари са којима смо ретко у додиру, пећ или бојлер, и некако их занемаримо када размишљамо о штедњи - тврди професор.

Истраживање које је професор спровео показало се као потпуно тачно – за све ствари које људи користе чешће, сматрали су да их и коштају скупље. Само је један предмет одскакао, а то је аутомобил. Иако га користимо свакодневно, често заборављамо колико нам пара извлачи из џепа и не сматрамо га великим потрошачем, преноси колектив.ме.

- Све у свему, ако панично гасите светла или телевизор, нећете баш нешто пуно уштедети, иако мислите да доприносите кућном буџету. Уместо тога, искључите своју подсвест и крените да искључујете оне велике потрошаче - саветује на крају Шлеј.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".