Како су неки дани проглашавани за „добре“ или „лоше“, тако су и особама које су на те дане рођени приписиване одређене карактеристике.

Исто тако се веровало да су деца која су рођена на верске празнике, као што су Бадње вече, Божић или крсна слава, благородна…

Имајте у виду да је овде реч о сујеверју које нема научну потпору, али ако бисте да се разонодите и забавите, прочитајте овај текст:

Понедељак

Понедељак је први дан у недељи и сматра се уједно и најсрећнијим. Верује се да ће дете које се роди у понедељак имати дуг и успешан живот

Како тада почиње нова недеља, овај дан је идеалан за отпочињање послова свих врста. Хришћани верују да је Бог почео стварање света у понедељак, па је зато добро да и човек започне какав значајан подухват управо тог дана.

Уторак

Други дан у недељи сматра се најнесрећнијим даном, па се верује и да људи рођени тада неће имати лак живот. У уторак, каже предање, чак „и вукови чувају крзно“. На овај дан не ваља отпочињати никакав рад, јер је баксузан, па ће и посао ићи по злу и неће се добро завршити.

Једна народна изрека каже: „Од свега ме мајка сачувала сем од жице деветог уторка“. Ово управо осликава колико је уторак негативан у српском народном веровању. У прилог овоме говоре и “посебни” уторци забележени у народном календару – Девети уторак, Пасији уторак, Црни уторак.

Фото: Профимедиа

 

 

Среда

Посебно многоструко значење има среда. Овог дана се могу отпочињати послови и кретати на пут. Верује се да ће бебе рођене овог дана бити напредне и здраве. Дете које прохода у среду баке кажу да ће бити срећно и богато.

У неким крајевима Србије, овај дан се замишља као светица, па се може чути да је дошла „Света Среда“ која је нарочито наклоњена болесницима и онима који пате.

Четвртак

За четвртак се каже да је срећан дан. У народу постоји ова изрека: „Сви су дани добри, а четвртак понајбољи.“ Веома је добро, каже веровање, да се дете роди на овако срећан дан јер ће онда оно и у животу бити срећно и успешно.

Овог дана су у прошлости почињали радови на њивама, а ваљало се ићи и у прошњу девојке. Како се у прехришћанско доба четвртак славио као дан плодности, и данас се верује да послови у пољу, али и склапање брачне заједнице треба да се догоди баш у четвртак.

Фото: Профимедиа

 

 

Петак

Петак је, према народном веровању, један од несрећних дана. Каже се: „У петак сваком послу рђав почетак.“ Осим овога, у неким крајевима Србије, верује се да је овај дан „нечист“ и погодан да се дође у додир са „демонским силама“. Зато се и каже, када некоме лоше иде у животу, да му је дошао „црни петак“.

Због овога петком не треба почињати никакав посао јер ће га пратити малер. Овог дана многи не смеју да крену на пут јер се боје несреће. И дете рођено у петак, верује се у нашем народу, неће имати среће у животу.

Субота

Субота је дан, по старом предању, посвећен мртвима. Тада се излази на гробље, праве даће и пале свеће. Верује се да на овај дан човек треба да буде опрезан да му се не деси какво зло.

Веровање каже да ће дете рођено у суботу бити необично, али управо зато и имуно на „зла бића“. Каже се да, рођени на овај дан имају способност да науче немушти језик и да тако разговарају са животињама. Биће то маштовити и интересантни људи којима ће се привиђати свакакве „караконџуле“, кажу стара веровања. За овакво дете се верује да је видовито и да може да види и што други не могу.

У Поморављу се дете рођено у суботу назива „суботан“, а у другим крајевима „суботњак“. Таквом детету “никаква ала не може нашкодити” јер га штити дан рођења. У многим веровањима се помиње да управо деца рођена у суботу имају способност да открију закопана блага и постану богати и успешни људи.

Недеља

Недеља је дан одмора. Бог је, према хришћанском веровању, шест дана стварао свет и онда је седмог – у недељу, сео да се одмори и ужива у плодовима свог рада. Због тога и у народу постоје многа веровања везана за овај дан, а која се односе на одмор и провођење времена са породицом.

Недељу су стари замишљали као женско биће – Свету недељу. Човек рођен у недељу биће изузетно срећно, верује се, и живеће „господски“ тј. често ће се и много одмарати (сваки дан ће му бити као недеља). За срећног човека се каже: „Мајка га родила у белу недељу.“

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".