Српска православна црква сутра, 19. септембра обележавају дан посвећен чуду светог архангела Михаила (Чудо Светог Архангела Михаила, као и одвојено дан Светог мученика Евдоксија).

Једно од чуда светог архангела Михаила десило се на извору у Лаодикији око 300. године. Како легенда каже, један незнабожац имао је глувонему ћерку, али му се, упркос томе што није био хришћанин, у сну јавио архангел Михаило који му је поручио да ћерка треба да му се умије на том извору.

Он је то и урадио, а ћерка је након умивања излечена. После тог чуда су се и он и ћерка крстили, а он је на том месту саградио је цркву Светог архангела Михаила која и данас постоји.

Постоји још једно чудо које се и данас препричава - једна породица је након дугогодишњег чекања добила наследника који је био глувонем, и поред тога, заостајао је у развоју.

Фото: СПЦ

 

 

Сви су им саветовали да га се одрекну, али су родитељи решили да се одселе из родног града и скрасили се у сеоцету у близини Минска. У близини кућице био је поток у који је, приликом шетње са оцем, дечак упао.

Отац га је брзо извукао, а дете је заплакало. Отац је био згранут и брзо га одвео до жене, да се и она увери у чудо. Родитељи су детету дали име Михаил, у част архангела, верујући да ће му тиме обезбедити његову заштиту. Касније су сазнали да се тај поток зове Михаиловим у част архангела Михаила.

По црквеном предању, анђео Михаило је први ступио у борбу са злим духом и то име по црквеном тумачењу означава "оног који је као Бог".

На грчком језику реч "архи" значи главни/први, а "ангелос" значи весник, анђео. Архангел Михаило је предводник војске анђела која је учествовала у стварању света и бранила човечанство од палих анђела.

На овај дан, верује народ, обавезно се треба молити за излечење, како пред спавање, тако и током дана, али и опростити грехе свим неверницима и тада ће им се остварити највећа жеља - они и њихови највољенији биће здрави

БОНУС ВИДЕО: