Познато је да се током пролећа и јесени осећамо уморно, а један од разлога је то што прескачемо припрему тела за наредно годишње доба. 

Лето је период када смо најактивнији, конзумирамо лаганије намирнице, а наша кожа "упија" витамине из сунчевих зрака који сада у јесен постају слабији. 

Како се полако буди јесен, тако постајемо уморни, повећава се ризик од пада имунитета и склоност прехладама које узрокују вируси и бактерије. 

Умор проузрокује стрес који долази због бројних обавеза, породичних и пословних. Хормон стреса назива се кортизол, који можемо да проверимо захваљујући анализи крви и да га тако држимо под контролом. Уколико се не води рачуна о правилној исхрани, долази до озбиљних обољења попут кардиоваскуларних болести, дијабетиса, леуклемије. 

Фото: Профимедиа

 

О правилном начину исхране, говорила је нутриционисткиња Татјана Пејовић која иза себе има вишегодишње искуство и бројне пацијенте које је успела да излечи. 

Татјана саветује унос какаа током прелазног периода како би се смањио осећај умора, а такође њен савет је да обратите пажњу на етикету када бирате намирнице. Што је етикета краћа, то је производ природнијег порекла, нема вештачких додатака. 

Када су у питању зимски дани и прославе које нас очекују, не треба избегавати богату трпезу, али пожељно је обратити пажњу на унос хране и пожељна је активност. 

Фото: Профимедиа

 

Посебну пажњу на начин исхране треба да обрате пацијенти који болују од кардиоваскуларних болести, најважније је избегавати шећере и млечне производе који имају високе проценте масти које могу бити катастрофалне за кардиоваскуларни систем. 

Још многобројних савета, можете пронаћи у видео интервју испод текста.