Европски налог за хапшење због његовог изручења Хрватској из Белгије ће суд, који га је два пут неправоснажноно осудио, морати да повуче и Иванишевић неће никад одговарати за гнусно казнено дело за које га је теретило загребачко тужилаштво, пише Јутарњи лист.

Јер с данашњим даном наступа апсолутно застаревање његовог предмета. Па ће тако Иванишевић моћи поновно да неометано путује светом, па и доћи у Загреб где је у истражном затвору, након избијања афере, провео од 23. септембра до 7. октобра 2015. Моћи ће и у потпуној слободи те имати и кућне љубимце.

Застаревање предмета Иванишевић је дочекао на слободи иако је 25. маја ове године након годину и по игнорисања расписаног европског налога за хапшење, белгијска полиција коначно поступила по њему и ухапсила Иванишевића у тој земљи. У међувремену је и Жупанијски суд у Загребу, као другостепени суд, недавно поновно укинуо првостепену осуђујућу пресуду према којој је Иванишевић у одсутности, јер се већ годинама скрива, осуђен на годину дана затвора.

Фото: Н. Фифић

 

Виши суд је пресуду укинуо због битних повреда одредаба казненог поступка, а у Белгији су се прво, према доступним информација, намучили да схвате какав бриселски статус, на који се он позива, ужива. Убрзо се открило да као међународни службеник ужива функционални имунитет, а не дипломатски, да би га на крају бриселски истражни судија пустио на слободу. На рочишту је Иванишевић судском виећу, како пише Јутарњи лист, изјавио да је све о његовом случају већ одлучено у Хрватској па су одлуку о изручењу одгодили како би се добило још низ појашњења доводећи у питање и то да је на снази "криви" европски налог за хапшење.

Наиме, бриселско правосуђе је закључило да је Иванишевић осуђен правоснажно те да је актуални европски налог за хапшење тиме постао ирелевантан и да би га требало преформулисати у онај у сврху изручења. Међутим, тај закључак је био погрешан јер у време његовог хапшења по европском налогу за хапшење и касније тоеком рочишта за екстрадицију, пресуда није постала правоснажна него је, чак и укинута!

Иначе, на овом предмету досад су се промениле четири судије и ниједан од њих Иванишевића није успео да види на оптуженичкој клупи јер је све уредно избегавао страхујући од медија до те мере да је чак тражио и да се суђење затвори за јавност.

Подсетимо, Иванишевић је "пао" након што је у јулу 2015.
Управа полиције интензивно радила на хватању интернетских предатора који су сексуално искоришћавали децу. У лову на педофиле истражитељи су се успешно убацили у форуме на којима се, преко ТОР мреже, размењивала дечја порнографија, искуства и начини искориштавања деце.

Једна од ИП адреса с које су "текли" подаци са животињама у експлицитним позама, била је са загребачке Кнежије где је била регистрована Иванишевићева фирма. Полиција му је одмах дошла на врата, али је он био у Белгији све до 22. септембра кад је ухапшен. У претресу стана полиција је пронашла два тотално смушена и испаћена пса пасмине Rhodesian ridgeback (родезијски риџбек), од којих је женка Xаи Xаи Кима окоћена 2008. имала пубичну област пуну рана, а тамо је био и мужјак Ирунгу Аyаба окоћен 2013.

Осим родезијских гонича, оптуженом су одузети и 111 ДВД-а и ЦД-а, рачунар, два мобилна телефона, меморијске картице, а детаљним прегледом бачена је сумња да је користио најмање пет различитих мејлова попут "mikabsex", "zg-seks-sad", "svrco", "club", али и онај са својим пуним именом и презименом те пословним мејлом компаније.

Гнусне разговоре на хрватском и енглеском, лоциране у најмање 34 кореспонденција, водио је шаљући фотографије паса у сексуалном клинчу с непознатим мушкарцима, слике фокусиране на сполне органе, а битан му је био и садо-мазо однос са псима, као и играчке за те потребе. Па тако један од "ухваћених" садржаја с имејла "микабсеx", који је разменио с истомишљеником, односно зоофилом имена Влада неxт, датира из 24. августа 2014. у четири сата ујутро, а у којем му даје прегршт савета кодног имена "коришћење керуше".

Подигнута оптужница Иванишевића терети да је од 2009. до септембра 2015. на различитим адресама по Хрватској, с циљем задовољавања свог полног нагона те пристајући да псу нанесе беспотребну бол и патњу, сексуално општио са својом кујом којој је ускраћивао воду и храну те код ње производио рефлексе како би она дозвољавала физичко малтретирање. Психичко малтретирање се, пак, огледало у томе да је настојао да код ње "постигне да прихвати телесне повреде без да се брани па је, према мишљењу вештака, морала да бира између болних малтретирања и смрти од дехидрације и глади".

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".