Руперт Мардок се повлачи са места председника Фокса и Њуз Корпа - окончавајући седмодеценијски мандат једног од најтрансформативнијих и најконтроверзнијих светских медијских могула.

У допису особљу која је прва објављена у Волстрит џурналу, медију који контролише Мардок, он је написао: "Цео свој професионални живот, свакодневно сам био ангажован на новостима и идејама, и то се неће променити. Али право је време да преузмем различите улоге."

Руперт Мардок (92) ће постати почасни председник двеју корпорација, наводи се у саопштењу компаније.

Чини се да је Лахлан Мардок, најстарији син милијардера, сада његов наследник. У белешци Мардок је Лахлана назвао "страственим, принципијелним вођом" који може да одведе компаније у будућност.

"У име одбора директора Фокс и Њуз корпа, руководећих тимова и свих акционара који су имали користи од његовог напорног рада, честитам свом оцу на његовој изванредној 70-годишњој каријери", рекао је Лахлан Мардок (52) у изјави .

"Захваљујемо му на његовој визији, његовом пионирском духу, његовој непоколебљивој одлучности и трајном наслеђу које оставља компанијама које је основао и безбројним људима на које је утицао", рекао је.

Фото: Профимедиа

 

 

Одлука оснивача Фокса донета је пет месеци након што је његова информативна мрежа платила 787,5 милиона долара за решавање тужбе за клевету коју је покренула компанија Доминион. Доминион је оптужио Фокс свесно емитовао лажне наводе да је компанија умешана у заверу за крађу избора 2020.

Фокс се и даље суочава са тужбом за клевету вредном 2,7 милијарди долара коју је поднела Смартматиц, компанија за изборну технологију, у којој се такође наводи да је Фокс дозволио својим новинарима и гостима да емитују неистине о својој умешаности у изборе 2020.

У свом допису, Мардок је написао: "Наше компаније су доброг здравља, као и ја".

Бивши амерички председник Доналд Трамп изазвао је недавно Мардока, његове синове и шефа Беле куће Џоа Бајдена, као и уредништво Волстрит џурнала, да се такмиче на тесту менталних и физичких способности.

- Овим изазивам Руперта Мардока и његове синове, Бајдена и шефове Волстрит џурнала на тест оштроумља - поручио је Трамп.

Он је навео да ће "одредити време и тест" и додао да ће он бити тежак.

- Нико ми неће прићи ни близу! Можемо да убацимо ту и неку физичку активност - написао је Трамп.

(Гуардиан)

БОНУС ВИДЕО: