Иако није обавезно, већина верника ће да се одлучи на овај корак. Чињеница је да грађанско и црквено венчање не морају да буду у истом дану, али младенци ће углавном да се определе за то да тај дан буде апсолутно у знаку брака. Зато је важно све на време организовати и проверити да ли је уопште могуће одржати церемонију баш тада када сте замислили, јер црква има своја добро устаљена правила од којих не одступа.

Чином венчања у православној цркви се сматра сједињење двоје људи за читав живот, и заветовање на верност и љубав пред Богом до краја живота.

Ово је радосни, свечани и један од најсветијих чинова у животу православних хришћана. Али, суштина Свете тајне брака, није у свадбеном весељу, већ, пре свега, у озбиљном приступу светињи брачне заједнице – темељу и основи сваке породице, цркве и државе.

Према православном веровању, церемонија ступања у брак, подразумева молитву и обред у коме учествују свештеник, младенци и кумови, који спаја две половине у савршено јединство које траје вечно.

Црквено венчање није обавезно, а уколико желите да га имате, може се организовати потпуно одвојено или истог дана када и општинско, односно грађанско венчање. Без обзира што ће Вам свештеник рећи све што Вам је потребно за венчање у цркви, прочитајте на миру и овај текст. Опуштено и без стреса се подсетите шта Вам је потребно за најрадоснији дан у дотадашњем животу, наводи Премиум Србија.

Правила црквеног венчања

Церемонија венчања у цркви се одржава у свечаној, мирној и скромној атмосфери, без смеха, буке и аплауза. Венчање се симболично обавља у току пре поднева, због сунца које расте и даје живот, мада се данас црквена венчања најчешће одржавају између 13 и 16 часова, када је и последњи термин за венчање у цркви.


Глава и лице младе би, према обичајима, требало да буду прекривени велом до момента првог пољупца, а за време церемоније у Цркви рамена морају да јој буду покривена.

Венчање би требало да се обави у цркви којој младожења припада по месту живљења, али то није обавезно, већ младенци могу чин венчања да обаве цркви или манастиру по свом избору, ако добију благослов од младожењиног свештеника.

Услови за венчање у цркви

Свештенство Српске православне цркве, према Брачним правилима СПЦ, инсистира на неким условима који се морају испунити, пре него што дају одобрење за црквено венчање. Тако се у цркви могу венчати само два пунолетна лица различитог пола. Младенци и њихови сведоци – кумови и стари сват, уколико га имате, морају да буду крштени у Српској православној цркви, а многе парохије у Србији захтевају и полагање такозваног предбрачног испита.

Младенци, такође, морају прикупити све што је потребно од докумената и у цркву донети симболичне предмете који ће се користити током церемоније венчања.

А пре свега, уколико сте се одлучили за венчање у цркви, закажите га на време, нарочито ако датум Вашег венчања "пада" одмах после неког од Великих постова. Распитајте се код Вашег пароха, јер у појединим црквама у Србији не може се венчавати недељу дана пре и недељу дана после Великог поста. Датум црквеног венчања потребно је дефинисати минимум три до шест седмица раније, како би свештеник имао времена да на три недељне литургије прогласи Вашу жељу за ступањем у православни брак.

Предбрачни испит

У бројним парохијама у Србији пред црквено венчање младенци морају да положе такозвани предбрачни испит, специфичан захтев православног канона, Предбрачни испит се полаже код младиног парохијалног свештеника.

Наиме, у разговору са свештеником, будући супружници откривају своје разлоге за ступање у брак, на основу којих духовник даје суд да ли су они складан и одговарајући пар. Уколико јесу, свештеник им даје благослов да наставе своју заједницу у складу са православним каноном.

Ово је специфичан захтев, искључиво везан за црквено венчање и нема никакве везе са општинским венчањем, чија се организација дешава у потпуности независно.

Документација за црквено венчање

Пре свега потребна је крштеница оба партнера и оба сведока, односно кума. Уз то обавезно понесите и неки од важећих личних докумената, попут личне карте или пасоша, због узимања података.

Традиционално венчање у цркви, поред потребних докумената подразумева и набавку неких предмета, потребних за саму церемонију обручења, а који носе дивну симболику веровања у вечну љубав.

Предмети који су Вам потребни за обављање церемоније, а које свештеник враћа породици како би имали успомену на дан када су се заветовали једно другом, су:

- Четири велике свеће које означавају чистоту и светлост царства небеског, које ће Вам осветлити пут приликом западања у искушења која живот носи

- Бурме, наиме њихов кружни облик симболизује верност, носе се на четвртом прсту десне руке и не скидају се до краја живота, подсећајући младенце на завете које су једно другом дали

- Бело платно којим се младенцима током венчања обавијају, односно везују десне руке, симболишући тако њихову блискост и повезаност

- Црно вино и пехар – испијањем по три гутљаја црног вина из пехара закључује се симболичан ритуал спајања у вечно заједништво младенаца

На главе младенаца некада се стављао венац – данас углавном круна, који је представљао симбол повезаности са узвишеном мудрошћу. Тако је, од тих венаца, реч венчање и настала, наводи Премиум Србија.

Трајање црквене церемоније

Црквено венчање се увек обавља у преподневним часовима. И рачунајте да ће вам за то бити потребно око 45 минута.

Пред црквом се спајају младини и младожењини сватови, а младенци са сведоцима улазе у храм у потпуној тишини. Свештеник најпре изговара низ молитви, које православним верницима који ступају у заједнички живот много значе. Церемонија траје око 30 минута, након чега следи честитање младенцима, као и обавезно фотографисање у цркви и испред, у црквеној порти.

Наравно додатно урачунајте време за долазак у цркву и одлазак до друге заказане дестинације, како бисте у свему на дан Вашег венчања могли баш да уживате.

Кумови у цркви

Према Српској православној цркви, при Светој тајни венчања се као сведоци узимају кум и стари сват. По правилу, кум је крштени кум од младожење, а стари свет је неко из његовог сродства. Мада венчање у цркви може да се обави и са кумом и кумом, без старог свата.

Њихова обавеза је да прате младенце до олтара и венчања које се одиграва на средини цркве. Свештеник кумовима даје и свеће које узима од вереника, а њихова обавеза је да их држе све до самог краја црквеног венчања.

Без обзира што су у цркви уз младенце и свештеника важни и они, кумови заправо имају више симболичну улогу. Тек на општинском венчању, добијају значајну улогу јер потписују документ којим сведоче браку својих кумова младенаца.

Када није могуће венчање у цркви?

У Српској православној цркви дефинисане су такозване неуклоњиве и уклоњиве сметње за склапање брака.

Црква изричито забрањује ствари које су по канону дефинитивно прописане и бескомпромисне, па у неуклоњиве сметње спада: брак малолетних лица, оних који су тренутно у другом црквеном браку или будућих супружника који су у крвном сродству. А како крштење у СПЦ представља нужни услов за ступање у православни брак, тако и остваривање брачне заједница са припадником друге вере, није могуће и спада у изричито забрањене.

Уклоњиве сметње захтевају посебно одобрење свештеног лица, а према СПЦ то је случај са паровима међу којима је старосна разлика већа од 15 година или када иза један од будућих супружника стоји већ један црквени брак који је напустио. Један од разлога за одбијање венчања у цркви може бити и када су младенци у позним годинама, односно када је младожења старији од 70, а млада од 60 година.

Венчање у цркви такође није могуће у време трајања Великог поста, као ни једне среде или петка током целе године, јер се тим данима, такође, пости. У брак не можете да ступите ни на одређене велике хришћанске празнике, попут Крстовдана (18. јануар и 27. септембар), Усековања (11. септембар ) и Божића (7. јануара). За Ускрс није примерено ни једно славље, па се свадбе не организују ни на овај дан.

Цена црквеног венчања

Одговор на питање ко плаћа црквено венчање, није баш најстрожије и најпрецизније дефинисан, па се тако младенци, породица и кумови договарају око плаћања и набавке свих потребних ствари за организацију црквене церемоније.

Цене закупа самог термина за венчање у цркви разликују од парохије и града из кога су младенци. Закуп термина у цркви кошта од 50 до 200 евра.

Закуп цркве и свештеник наплаћују се посебно, па ћете тако свештенику дати још око 8.000 до 10.000 динара. Није редак случај, мада није правило, да се наплаћује и такозвана "кумовска такса". Она ће кума стајати око 2.000 динара. Негде и више, наводи Премиум Србија.

Уколико желите да Вам црквени хор још више оплемени венчање у цркви, спремите се да издвојите између 8.000 и 12.500 динара.

(Блиц жена)

БОНУС ВИДЕО: