Прва фабрика за производњу хуманоидних робота на свету, чија је из изградња почела 2022, требало би да буде отворена ове године у Салему, у америчкој држави Орегон.

Компанија Агилитy Роботицс, која гради фабрику, саопштила је да су припреме за отварање производне јединице РобоФаб у пуном замаху.

Америчка компанија је 2020. године представила робота под именом Дигит, кога су конструисали и произвели њени стручњаци.

Тај хуманоидни робот представља значајан корак напред у свету роботике. Зато је један од оснивача и директор Агилитy Роботицс-а Дамион Шелтон истакао да је отварење фабрике за његову масовну производњу кључни тренутак у историји роботике.

Фабрика би, према најавама, требало да производи 10.000 робота годишње.

Фото: Профимедиа

 

 

Мајстор за манипулацију, решава најчешће проблеме

Током припрема за почетак производње, Дигит је доживео неколико унапређења, па је тако добио "главу" цилиндричног облика са два ЛЕД "ока" која му помажу код извршавања логистичких задатака.

Робот је конструисан за коришћење различитих апликација, а примену налази у областима индустријске аутоматизације, производње и дистрибуције. Шелтон каже да је Дигит настао са циљем да реши најчешће проблеме у раду као што су повреде, "прегоревање" (бурноут) и недостатак радне снаге. Циљ његовог ангажовања је да се људима омогући да "буду више људи".

Захваљујући покретима, које му омогућава његов хуманоидни изглед, Дигит је у стању да се прилагоди различитим активностима којие подразумевају велику покретљивост и манипулацију предметима.

Фото: Профимедиа

 

 

План Агилитy Роботицс-а је да у првој години рада фабрике буде произведено неколико стотина робота Дигит, а када буде почела да ради пуним капацитетом РобоФаб ће имати више од 500 запослених. А у фабрици ће бити посла и за Дигита, који ће бити ангажован на задацима као што су утовар, истовар и премештање различитих предмета.

Прве испоруке робота купцима се могу очекивати током 2024. године, док је већи обим продаје предвиђен за 2025. годину.

БОНУС ВИДЕО:

(Мондо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".