Недавно завршено светско првенство у кошарци неће бити упамћено само по сребрној медаљи коју су освојили наши момци, већ и због тешке повреде нашег репрезентативца Борише Симанића коме је одстрањен бубрег.

Проф. др Драган Радовановић, лекар репрезентације Србије на европским и светским такмичењима се сматра најзаслужнијим за спасавање живота Борише Симанића. Доктор Радовановић је наш данашњи гост.

- Добро је. Једно време је био код мене до прошле недеље и отишао је кући у добром стању на кућни опоравак. Он је један млад, здрав и јак човек који ће овај опоравак прогурати на најбољи начин - рекао је Радовановић.

Фото: Инстаграм принтскрин/slobaradanovic

 

 

Истакао је да је његово ментално стање добро што је за опоравак веома важно:

- Његово ментално стање је добро. Пребродио је све те кризе које је имао након повреде. Веома је чврст и сваки следећи дан гледа да буде бољи од оног претходног. Тај поглед у будућност је веома важан. Можда је чак важнији тај ментални опоравак, цела психолошка обрада читаве те ситуације. Сваком нашом ћелијом у телу управља наш централини нервни систем. Ако ако је тај наш централни део јак и чврст, сигурно је да ће и тај физички део који га прати бити добар.

Подршка и љубав коју добија од породице и саиграша је неизмерна:

- Он је подржан пре свега од породице која је веома брижна и наравно од играча који стално брину за њега. Ону му дају и оптимизам и снагу. Човек мора некада да дође у неке тешке ситуације да би онда постао свестан ко су људи око њега. Око њега су дивни људи, његови саиграчи који су му показали велику љубав и емпатију.

Фото: Профимедиа

 

 

Процењује да ће за Боришин повратак на терен бити потребни још три до четири месеца:

- Сигурно је да ће требати три до четри месеца да би кренуо са бављењем спортом. За свакодневне животне активности ће бити способан врло брзо, али за бављење спортом и физички напор које врхунски спорт захтева. потребно је наравно време. Процењујем да ће то бити период од четири месеца. Прво да се он опорави од саме физичке ране, па тек онда до свих кондиционих параметара. Наравно треба одрадити и сва тестирање његовог преосталог бубрега и његове адаптације на напор.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".