Током претходне ноћи у Србију је стигао хладни фронт, донео је обилне падавине и олујно време које је већ направило хаос на северу земље! Температура је у паду за чак 10 степени, а РХМЗ је издао црвено метео упозорење за целу земљу.

Фронт невремена кретаће се током поподнева, вечери и дела сутрашњег дана широм Србије и остављати за собом обилну кишу и невреме. Добра вест је да ће киша сутра ослабити и у току дана потпуно престати.

Данас ће невреме праћено обилном кишом захватити источне крајеве Србије на граници са Румунијом око 16 сати. Затим, око 20 сати вечерас готово цело подручје наше земље биће на удару падавина, а на удару обилнијих падавине биће источни и западни делови. У понедељак ће талас падавина полако да се повлачи ка југу, док ће у Србији бити облачно време, све до уторка када ће поново бити сунчано!

Чека нас потоп

Данас је РХМЗ издао упозорење да ће у Србији бити претежно облачно и осетно хладније са кишом, пљусковима, грмљавином и локалном појавом града, а у зони најинтензивнијих пљускова и олујним северозападним ветром. Очекују се и обилне падавине, посебно у другом делу дана од 40 до 80 мм, а локално и око 100 мм за 24 сата, што представља месечну количину падавина.

У Бачкој, Банату, Срему, Београду, западној Србији, Шумадији, Поморављу и источној Србији на снази је црвени метео аларм, што значи да је време врло опасно. У осталом делу земље на снази је наранџасти метео-аларм, који означава опасно време.

МУП: Даље од река

Министарство унутрашњих послова апеловало је на људе да се склоне с река, имајући у виду невреме које је погодило делове Србије, и обзиром да се најављује се и ново. "Имајући у виду предстојеће невреме, припадници речне полиције упозоравају учеснике речног саобраћаја да се склоне са река. Безбедност на првом месту", наводи се у апелу МУП на Инстаграму.

Невреме уништило далеководе у Војводини

Услед јаког невремена јуче је дошло до нестанка струје у Шиду и околини због оштећења на далеководу Сремска Митровица - Шид. Како јавља Електромрежа Србије, без струје је 11.000 мештана. Осим тога, невреме је јуче прво захватило Нови Сад и Врбас, након чега се спустило и до Шида и околине.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Београд на удару обилних падавина

У Београду данас облачно и хладније са кишом, пљусковима и грмљавином, каже временска прогноза РХМЗ. У појединим деловима града очекују се обилне падавине, посебно у другом делу дана, од 30 до 60 мм за 24 сата, локално и више.

Како је својевремено упозоравао начелник сектора за ванредне ситуација МУП-а Лука Чаушић огромна количина кише моћи ће у Београду да изазове такозване урбане поплаве које могу изазвати колапс. То може представљати и опасност по живот и имовину грађана Београда. "То је једна појава која се не дешава често, али ми смо пре свега били ангажовани на спасавању лица из такозваних урбаних поплава услед огромних кишних падавина које су погодиле град Београд", рекао је Чаушић.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: