Опроштајна церемонија претходно је одржана у свечаној сали болнице где је Николај радио 44 године. Најближи су дошли да испрате славног лекара на његово последње путовање. Тешко им је и даље да поверују да се његов живот завршио тако трагично.

Николај и његов син инвалид пронађени су 19. септембра мртви у стану. Медији наводе да је према прелиминарним подацима из истраге Николај убио сина и затим извршио самоубиство.

Макроцки није одмах постао лекар. Колеге наводе да је после школе радио у занатским радионицама и тек тада је схватио да је његов позив да лечи људе. Школовао се за психијатра и цео живот посветио медицини.

- Нико више не пише историју случајева као што је он писао. Знао је како да детаљно испита пацијента и зарони у проблем. Сви лекари који су са њим радили приметили су ту његову особину. Увек је носио одело и кравату - рекла је медијима психијатар Алена Балашова која је каријеру започела у болници под надзором Николаја Макроцког.

Консултације Макроцког спасиле су стотине живота. Након пензионисања остао је у контакту са многим пацијентима.

- Познавао сам га од 2011. године. Жена ми је умрла због болести и нисам могао да се носим са шоком. Пио сам годину дана. Николај Григоријевич је одмах поверовао у мене и заиста ми је много помогао. Захваљујући њему изашао сам из "плаве рупе" која ме је непрестано вукла на дно. Често сам одлазио код њега на консултације доводећи друге за руку - рекао је један бивши пацијент.

Психијатар је отишао у пензију 2018. кад је већ имао 74 године. Годину дана касније изгубио је своју вољену супругу што је за њега био тежак ударац. Доктор је био са Галином Семјоновном од школе. Напустила је медицину и била заузета подизањем старијег и рехабилитацијом млађег сина Андреја који је имао тешки облик церебралне парализе и уопште није говорио. Николај је након смрти супруге преузео пуну бригу о сину. Сви комшије кажу да је много волео Андрјушу.

- Седели смо у пролеће на клупи и разговарали. Не бих рекао да је тада био јако болестан. Приметио сам да је био депресиван због нечега - рекао је бивши пацијент Николаја Макроцког.

Николај Григоријевич би ускоро напунио 81 годину. Мештани кажу да је недавно доста смршао. Због недостатка ваздуха није могао да се пење уз степеницама, излазио је из куће само да купи намирнице, а комшије су му помагале да носи торбе. Андреја су виђали сваки дан. Гледао је кроз прозор и увек поздрављао познанике који су пролазили.

За сада није познато шта се тачно догодило кобног дана.

Медији незванично наводе да је отац прво убио сина. Наводно га је задавио торбом, а потом је убио и себе. Истовремено, како је саопштила полиција, детективи нису пронашли трагове употребе оружја.

- Назвао је претходно свог старијег сина и замолио га да дође. Када је син дошао већ су били мртви. Можда је осећао да му се ближи крај и да Андреј никоме није потребан - говоре комшије.

Додају да је Андреј био као мало дете.

- Увек је пљескао кад види наш ауто. Тако је радосно чаврљао са познаницима. Николај Григоријевич је много волео Андрјушу. Стално су шетали руку под руку. Водио га је на градске празнике. Никада није повисио тон на њега. Не воли свако здраву децу колико је он волео њега - наводе комшије.

Полицију је позвао старији син (53) који живи одвојено са породицом. Снаха преминулог психијатра, наводе комшије, позната је певачица и стално се појављује на телевизији.

Телеграм канал Сапа наводи да је поред тела оца и сина пронађена опроштајна порука у којој је Николај Григоријевич тражио да се обојица кремирају.

- Мама Гаља је тражила, а ја сам обећао да ће моја урна бити закопана поред њене урне! Закопајте Андрјушинову урну између наших. Надам се да има довољно новца за све. Збогом заувек и буди срећан - написао је наводно Николај сину.

Пријатељи породице сугеришу да истражитељи нису дозволили да му се испуни последња воља. Узроци смрти психијатра и његовог сина се још разјашњавају, а у таквим случајевима је забрањена кремација тела тако да је сахрана била традиционална.

(Курир.рс/МК1)

БОНУС ВИДЕО: