"Рано“ поврће и воће носе са собом један здравствени ризик, а то је да садржи повећу количину нитрата.

Нитрати су хемијска једињења која се додају воћу и поврћу како би плод што пре сазрео. Проблем је када ова хемија продре у намирницу, тада постаје опасна по здравље. Код младог купуса, нитрати се највише накупљају у корену и површинским листовима, а најмање у самој средини главице.

Зато стручњаци апелују да никако не једете корен, који многи воле да грицкају када „издубе“ главицу пре него је положе у буре и започну кисељење. Ако кувате сладак купус, обавезно одбаците површинске листове, велика је могућност да садржи нитрате.

Фото: Профимедиа

 

 

Која количина нитрата је опасна?

Према препорукама Светске здравствене организације, „безбедан“ унос нитрата је 5 мг дневно на килограм телесне тежине. Па тако, за особу која је тешка на пример 60 кг, неће бити проблем ако унесе 300 мг нитрата кроз храну, што је отприлике око 400 г свежег купуса (наравно, ако уклоните корен и површинске листове, количина нитрата по граму купуса се смањује). Међутим, стручњаци напомињу да нема разлога за бригу, јер није свака главица купуса „накљукана хемијом“. Једноставно треба бити обазрив са плодовима који су храњени органским и минералним ђубривима како би брже расли и били већи.

Фото: Профимедиа

 

 

Како одабрати најбољи купус?

Приликом избора купуса морате обратити пажњу на мирис и изглед. Поврће би требало да мирише баш тако – на купус. Спољни листови поврћа морају да буду нетакнути, без оштећења, да буду карактеристичног облика и боје (бела, зелена или љубичаста). Спољно лишће не би требало да буде осушено, а код беле и љубичасте сорте, ово лишће би требало и да се „сија“.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".