Међутим, Јеротићева интересовања била су много шира од медицине, те се посветио и проучавању религије и филозофије. Његова дела дотичу теме као што су развој, моралност, слобода и смисао живота. Његова мудрост и интроспекција освајали су читаоце широм света.

И као предавач је био сјајан, а његове беседе и данас инспиришу и подстичу многе. Био је отворен за разговор о животним питањима и охрабривао је људе да се упусте у унутрашње путовање самоспознаје. Често је говорио на предавањима, као и у својим књигама, о међуљудским односима, везама између партнера, о браку, родитељству, као и о пријатељским релацијама.

Када тражимо пријатеље, често се ослањамо на то да имамо слична интересовања, да су добри људи, да имамо заједничке визије, да је то неко на кога можемо да се ослонимо. Али, шта се деси када нам пријатељ укаже на нашу грешку? Како онда реагујемо?

Фото: Милена Анђела

 

Академик Владета Јеротић је говорио: - Тражите људе који ће вас праведно критиковати и који ће вам рећи нешто што ће вас тргнути и ви ћете рећи - "Хвала."; "У праву си, гледаћу како да се поправим."

У овоме се може скривати и тест пријатељства. Прави пријатељ је искрен, то је однос где нема маски и претварања, па нас легендарни Јерорић подсећа - "од непријатеља учимо, а не од пријатеља":

- Ми не волимо противнике да слушамо уопште. А то сте знали одавно: Од непријатеља учимо, а не од пријатеља. Па ко ти је пријатељ? Пријатељ ти је онај који ти каже, НАСАМО: "Шта ти је било јуче да си оно рекао? Шта ти је било да си оно урадио?" Овај пријатељ други мало размисли, па каже: "У праву си, драги мој. Хвала ти бескрајно." А ако је само био лажни пријатељ, рећи ће: "И ти мени то да кажеш! Ти више ниси од данас мој пријатељ." Ето вам тест за пријатељство. Чујте од пријатеља, ако се усудио да вам каже. Боји се пријатељ да вам каже истину неку у очи. Боји се да ће изгубити пријатеља. Па онда ћемо од непријатеља чути неку истину о себи. Наравно, једним делом, јер и они претерују. Разуме се - закључио је.

(Курир стил)

БОНУС ВИДЕО: