- Има доста случајева стомачног вируса ових дана и зато је све више деце у домовима здравља. Код рота и аденовируса најчешћа симптоматологија су повраћање, болови у стомаку, дијареја, малаксалост, температура и симптоми су израженији код беба које губе доста воде те су оне и најугроженије. Одрасли су мање угрожени - објашњава др Милићевић и додаје:

- Вирус се преноси капљичним путем или фекооралним путем. Због тога се вирус најчешће јавља у вртићима и зато деца најчешће оболевају.

Понавља се

Према његовим речима највећи проблем код овог вируса је што даје кратак имунитет.

- За кратак временски период вирус опет може да се понови. Мајке често кажу да је дете исто то имало пре недељу или две, али вирус је тај који обори имунитет и олакша да се друга инфекција лакше развије - истиче наш саговорник и наглашава да мајке не треба да престају да доје бебе уколико имају дијареју јер се баш у млеку налазе антитела.

Само да не дође до дехидратације

Др Милићевић каже и да симптоми трају од три до пет дана и за то време људи буду потпуно ван функције.

- Велики проблем је упала слузнице црева, али за овај вирус је карактеристично да прође само од себе само је важно да не настане дехидратација. Обично кажу да тада треба да се једе иако си болестан, али заправо треба јести што мање да би се слузница црева штедела. Треба узимати дијеталну храну. Поред воде и чаја треба и узимати растворе електролита, добар је пиринач, супа из кесице, слани штапићи, банана, али треба избегавати млеко и млечне производе - навод др Милићевић и додаје:

Рота вирус

Симптоми слични

- Што се тиче рота вируса симптоматологија је слична те се јављају дијареја, повраћање, малаксалост, губитак апетита, температура која је некада присутна. Језик је обложен, кожа сува код деце - каже др Милићевић

- Лекару се треба јавити уколико се примете знакови дехидратације, да је кожа сува, да је језик обложен. Доктор може дати пробиотик, а у тим ситуацијама се даје инфузија или се одради копрокултура да се види да ли је стомачни вирус, тровање храном или пак бактерије и неодношења глутена, хране, млека...

(Курир.рс)

БОНУС ВИДЕО: