Популарни репер Стефан Ђурић Раста гостовао је у једној емисији где се присетио свог детињства и одрастања у Приштини, коју је због рата морао да напусти. Он је причао о тешким тренуцима када је морао да напусти свој дом. Сломио се када је водитељ пустио кадрове његовор обданишта у Приштини, као и улицу у којој је одрастао.

"Одвратна атмосфера и одвратна ситуација. Заиста памтим само да смо се добро забављали као деца колико год било тешко у тој атмосфери", рекао је Раста и открио како је провео свој последњи рођендан у Приштини.

Фото: Катарина Михајловић

 

"Славио сам десети рођендан и сви су били свесни да је то то и да ћемо после те прославе напустити своје домове.

"То је баш било тешко. С тим што сам јако волео татину маму и увек сам се радовао да идем код ње. Тај моменат самог одласка ми је био ок. Тренутак када смо ми излазили из земље си могао да видиш само у филмовима. Ми смо ишли тим неким путем, а около горе куће гори све, животиње трче, људи беже, то је сцена коју ћу увек памтити".

Након што је избегао из Приштине, Раста више никада није отишао на Косово, али је упркос свему остао у контакту са пријатељима из Приштине, међу којима има и Албанаца.

Фото: АТА имагес

 

"Одржавао сам дуго контакт са пријатељима, Албаницима чак. Један од њих ме дочекао у Минхену, када сам зарадио за свој први МЛ. Отишао сам код њега, водио ме свуда и ишли смо да купимо ауто.Тај неки период, обично везујемо за то да су одатле одлазили Срби, одлазили су људи, првенствено. Они који више нису могли да живе да доле. Свако мора да има емпатију према томе, јер је доле страшна ситуација. То је таква беда, да је то непојмљиво. Управо ти људи које сам поменуо, који су сада у Минхену, они су већ тада осетили оно што је данас", рекао је Раста и открио како данас гледа на ситуацију на Косову.

"Треба бити 10 пута пажљивији када причамо о Косову, а поготово ако то радимо из позиције у Београду, управо због наших људи доле. Сваки патриотизам који предалеко одзвони, он рикошетом заврши код наших људи у енклавама. Не знам да ли су људи свесни, али енклаве су гето. Да ли то постоји негде на свету осим на Косову? Људи су затворени као у гету и то се све дешава данас. То је заиста болна тема, али и тема о којој никада не би требало да престане да се прича, колико је болна за мене и за друге", рекао је Раста.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".