Док светски медији масовно извештавају о рату на шведским улицама и "дивљем западу" у "слободној европској земљи", Торнберг је потврдио да у Шведској "није пређена једна граница, него више њих" те да ће се насиље врло вероватно наставити пре него што почну деловати мере шведских власти.

Да је ситуација "јако озбиљна" потврђује и најава шведског премијера Улфа Кристерсона да ће у помоћ полицији и правосудном систему послати и војску.

- Не могу довољно нагласити колико је стање озбиљно. Никад овако нешто нисмо видели, а то се не догађа ни у једној другој европској земљи - поручио је Кристерсон у драматичном обраћању нацији у четвртак након што су најновији лешеви уклоњени са стокхолмских улица, а нови малолетници ухваћени и приведени у полицију.

"Фоxтрот" у првим редовима насиља

Сматра се да је за најновији таласа напада у Шведској одговорна у првом реду криминална мрежа "Фоxтрот", на чијем челу је ирачки Курд Рава Мајид (37), који је одрастао у Упсали, а тренутно налази ван земље, у Турској.

 

 

Најзначајнија ствар око мреже на чијем је челу јесте то да је позната по регрутацији врло младих особа па су тако у уличним ратовима шведских банди извршитељи, а и жртве, врло често млади од 13, 14, 15 или 16 година.

Мајид је напустио Шведску 2018. године, након што је почео добијати претње смрћу. Међутим, споља се наметнуо као вођа банде с чијим се конкурентима или бившим припадницима и неистомишљеницима сурово обрачунава.

Од 2020. године налази се на међународној потерници због трговине дрогом и насилних казнених дела. Живео је у Ираку и Турској, а 2020. године купио је и турски пасош захваљујући издашним инвестицијама.

Осуђен први пут кад је имао 19 година

Шведска полиција покушала да га ухвати и изручи, али наводно је информација о акцији процурела и дошла до Мајида. Због њега је раније ове године било трзавица између влада у Стокхолму и Анкари, но засад нема ништа од затварања шефа "Фоxтрота". Према тврдњама шведске полиције, шведски затвори су пуни његових помагача и чланова других банди.

Фото: Swedish Police

 

 

Сам Рава Мајид први је пут осуђен због криминала када је имао 19 година. Радило се о кријумчарењу цигарета и провали. Мајид је прво ушао у сукоб с бандом "Варби" из истоименог насеља у општини Хадинг у предграђу Стокхолма. Први атентати су почињени око 2020. године. Друга банда с којом је ступио у рат су "Бандидоси".

 

 

Тржиште дроге највећи разлог рата банди

Мајид је у конфликту и с криминалном мрежом из Далена, на чијем је челу Микаел Тенезос, познатији под надимком Грк. Мајидов је надимак Курдска Лисица. С бандом из Далена рат је почео због преузимања тржишта дрогом у граду Сундсвалу. Тржиште наркотицима већински је разлог великог рата банди. Клијенти су, наводи се у шведским изворима, углавном други припадници подземља, иако се рачуна да неколико посто шведског становништва користи наркотике, а најпопуларнији је канабис.

Банде с којима је Мајид у савезништву су мрежа из Брона (Упландс-Бро) и мрежа Зеро из Јордброа.

Осим с другим бандама, конфликт је сада избио и између Мајида и дијела његове властите банде на челу с Исмаилом Абдом (33), који је донедавно сматран његовом десном руком.

"Раде даноноћно, али биће потребна сарадња целог друштва"

Тај је сукоб довео до спирале смрти која проливају злу крв, гору него икад. Наиме, почетком септембра убијена је Абдова мајка, жена у шездесетим година. За њено убиство су осумњичена двојица тинејџера која су у међувремену ухваћена.

Шефови шведске полиције и представници тужитељства поручили су с данашње конференције узнемиреним грађанима да "раде даноноћно", да се хапшења и запљене оружја, дроге и илегално стеченог новца догађају стално, баш као и спречавање напада чланова посвађаних банди, али да је ситуација таква да ће "бити потребна координација и ангажман целог друштва".

 

 

Полицији недостаје ресурса, људи који би надзирали проблематична места и пратили чланове банди те скупљали доказе.

"Деца се сама пријављују за убиства"

А док банде, насиље и криминал цветају и у другим деловима Еуропе, Шведска је специфична и по томе што млади људи, понекад не старији од 15 година, спремно за шефове банди одрађују ликвидације, у којима све чешће страдају невине особе које су се нашле "на погрешном месту у погрешно време".

- Имамо случајева да су деца сама контактирала банде како би се понудила да изведу убиство - рекао је Торнберг.

Према информацијама надлежних, потребно је зауставити регрутацију младих те напокон учинити више за раст стандарда у махом имигрантским сиромашним четвртима у којима млади одустају од школе, а гладни су за "брзом ловом" и статусним симболима.

"Не сме бити тинејџера који аутоматским пушкама убијају на улици"

Данас је објављено да ће према новом закону полиција одузимати луксузну имовину ухваћеним члановима банди како би се смањила њихова привлачност међу младима без перспективе у животу.

- Биће потребно боље координирати сарадњу са социјалним службама те макнути децу с улице у ноћним сатима - поручили су с конференције.

У Стокхолм ће, како би се што пре процесуирали случајеви, доћи тужиоци из других делова да би помогли колегама у главном граду. Чини се да се Мајидова мрежа шири и на Норвешку, због чега су из Норвешке дошли на састанак са шведским колегама у Стокхолм.

Шеф полиције у Стокхолму Матијас Андерсон упозорио је грађане да "нема брзог решења" те рекао да "схвата фрустрацију јавности" јер "овако друштво не би смело функционисати".

- Не бисмо смели имати младе људи од 13 или 14 година који војним аутоматским пушкама пуцају по вратима или се убијају на улици. Не сме бити пуцања и бомбашких напада - поручио је Андерсон.

БОНУС ВИДЕО:

(Јутарњи.хр)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".