Један од најбољих играча Ефеса, Шејн Ларкин, нашао се у центру пажње тамошње јавности када је одбио да игра за репрезентацију Турске у квалификационим мечевима за Олимпијске игре.

Ларкин, али и још један натурализовани Американац, Скоти Вилбекин, нису се ставили на располагање селектору Ергину Атаману, а Турци су поражени од Хрватске, те тај неуспех нису прихватили најбоље. Као главне кривце одредили су управо Ларкина и Вилбекина, па је Кошаркашки савез Турске решио да их драконски казни!

Оба кошаркаша кажњена су суспензијом од пет мечева и одузимањем статуса домаћег играча у турском првенству. Дакле, нема наступа за национални тим - нема ни пасоша!

Фото: Профимедиа

 

 

Клубови двојице кошаркаша, Ефес и Фенербахче, жалили су се Суду за спортску арбитражу у Лозани, али је првобитна одлука остала на снази те су челници некадашњег шампиона Европе изразили дубоко незадовољство и огласили су се саопштењем.

Саопштење Ефеса

- Анадолу Ефес већ годинама посвећено и успешно служи турској кошарци, поставши један од водећих клубова у како на домаћој тако и на међународној сцени, захваљујући својим постигнућима и играчима које је развио. Државни тим нам је увек био главни приоритет, чак и усред густих распореда. У случајевима преклапања термина на штету нашег клуба, увек смо показивали највећу пажњу и подршку за питања која се тичу нашег државног тима. Као што је добро познато, током припремног кампа за Олимпијске квалификације и накнадних квалификационих утакмица нашег државног тима током лета, наш играч Шејн Ларкин прошао је процес који је дукоментован. Ларкин се придружио кампу до договореног рока, обавесио надлежне о својој повреди и подвргао се здравственим прегледима које су тражили лекари државног тима. Због откривеног едема кости у колену, наш играч није могао да учествује у утакмицама репрезентације. Упркос томе што је моментално поделио резултате магнетне резонанце и лекарске извештаје о стању свог колена релевантним каналима, тешко је кажњен од стране Турске кошаркашке федерације. Казна која је наметнута нашем играчу дубоко је утицала како на њега, тако и на наш клуб. Планирање сезоне нашег тима, равнотежа ростера и структура буџета претрпели су непоправљив удар због ове казне. Наш клуб, који је изнедрио бројне играче за турску кошарку, обезбеђивао играче за репрезентације у свим категоријама сваке године и с поносом слао највише играча у наш сениорски тим дуги низ година, био је највише погођена страна у овом процесу. Након овог процеса, нажалост, данас смо сазнали да је Спортски арбитражни суд, који је проценио предмет на темељу правне жалбе нашег клуба, потврдио казну наметнуту нашем играчу. Упркос свему овоме, Анадолу Ефес, наставићемо да подржавамо кораке и планове који ће уздигнути наш државни тим на свим будућим турнирима и догађајима, баш као што смо то увек чинили. Остављамо процену ове казне, коју сматрамо да ни наш клуб ни играч нису заслужили ни на који начин, јавности - стоји у саопштењу.

Оба клуба су сада у великом проблему због броја странаца које имају у тиму. Ефес их сада има десет, Фенер 11, а дозвољени број у шампионату Турске је шест.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: