Након што су две особе ухапшене у Суботици због сумње да су крали месо са сточног гробља са угинулих животиња и продавали га, огласила се и докторка Радмила Шехић и објаснила колико може бити опасно уколико је неко то месо конзумирао.

Специјалиста опште праксе др Шехић нагласила је да је угинуло месо извор могућих бројних обољења, па чак и оних која трају деценијама. Како да будемо сигурни шта једемо и колико је месо значајно у нашој исхрани, говорила је докторка у емисији 150 минута.

- Дуго сам радила у хитној помоћи, па и одатле могу доста тога да вам кажем. Шта се то десило и шта су то људи конзумирали? Не знам, само преко медија сам могла да прочитам, сазнам, али прво ћу да вам кажем оно што је можда најкорисније за људе, да знају да је месо веома битна, веома важна намирница. Животно важна намирница јер је велики извор протеина, заправо есенцијалних аминокиселина, можда још значајније од тога да је месо извор Б12 витамина - истакла је др Шехић.

Фото: Милена Анђела

 

Према њеним речима, витамин Б12 је изузетно значајан за функционисање нерава, мозга, метаболизма, а иако га има много у квасцу, месо је ипак богатије овим витамином. Додала је да људи који су на веганској или вегетаријанској исхрани морају да на друге начине надокнађују овај важан витамин.

- Ми не знамо колико дуго месо стоји, које је месо припремњено. Оно што знамо јесте да су меса у хладњацима на нека два степена Целзијуса у регуларним продајама, добро заштићена - објашњава докторка и даље се осврће на болести које су распрострањене у животињама.

- Бар 300 зооноза постоји - болести од које болују животиње, а добар део могу да нађу пут до човека као домаћина.

Фото: Н. Фифић

 

Шта ми можемо учинимо као вид превенције приликом куповине меса? На првом месту, докторка саветује да се осврнемо на боју меса. Ако барем ћошак или неки део меса промени боју, то је први знак.

- Тако већ начето месо, буде тачкасто. А ако га купите тако и отворите, оно је лепљиво, вуку се влакна. И ту је опрез! Трећа ствар је промена мириса - додала је. Такође, не треба да заборавимо и на то колико је термичка обрада важна на преко 75 степени Целзијуса, како напомиње др Шехић, убијају се бактерије.

БОНУС ВИДЕО:

(Еспресо/Мондо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".