Истрага против Владимира К, оца дечака убице, не може да буде окончана јер Институт за судску медицину ни после бројних ургенција Вишег јавног тужилаштва није доставио балистичко медицинско вештачење које је кључно за доношење одлуке о подизању оптужнице, сазнаје "Блиц".

Данас, тачно пет месеци од када је дечак убица наоружан ушетао у Основну школу "Владислав Рибникар" и из очевог пиштоља убио деветоро вршњака и чувара школе и ранио још шест особа, истрага против његовог оца није готова.

Њу блокира вештачење које је наложило Више јавно тужилаштво у Београду, а које није готово упркос бројним ургенцијама ове институције.

- Тужилаштво је наложило да се обави медицинско балистичко вештачење које треба да укаже на начин смрти жртава дечака убице, као и које су прострелне ране и из којег оружја задобили. То вештачење треба да потврди сумње да је дечак убица пуцао из пиштоља које је његов отац имао у легалном поседу - каже извор "Блица" упознат са случајем.

Међутим, ово вештачење није завршено.

- У последња два месеца надлежно тужилаштво писало је више ургенција и захтева да се оно што пре достави, јер без њега не може бити донета одлука о евентуалном подизању оптужнице против оца због сумње да није држао обезбеђено оружје. За то време запослени у Институту су ишли на одморе, а од вештачења ништа - каже извор "Блица" упознат са истрагом.

А одлуку о томе тужилаштво има рок да донесе у наредних месец дана. У супротном отац дечака убице биће пуштен на слободу.

Оцу дечака убице притвор истиче 30. октобра

- У случају када је окривљеном одређен притвор у истрази, законом је прописано обавезно укидање притвора у случају да тужилац не подигне оптужницу у року од шест месеци. Ово је рок којим је тужилац обавезан у случају да је према окривљеном одређен притвор и у том случају тужилац, али и сви у истрази поступају са неопходном хитношћу - објашњава за "Блиц" адвокат Никола Ристовић.

Према његовим речима, докази које прикупља тужилаштво морају да оправдају сумњу да је неко починио кривично дело за које се сумњичи.

- Неопходно је да тужилац припреми доказе који ће мало појачати сумњу, у односу на ону која је била потребна за само постојање истраге против одређеног лица - објашњава Ристовић.

Он додаје и да уколико отац дечака убице евентуално буде пуштен на слободу истрага може трајати све док тужилац не одлучи да подигне оптужницу или кривичну пријаву одбаци. За то, наводи он, не постоји онда законски рок.

Пуцњава у школи догодила се 3. маја ове године

Владимир К, отац дечака убице, сумњичи се да је обучавао сина да пуца, да га је водио у стрељану, као и да оружје није држао прописно обезбеђено.

Њему је притвор продужен крајем јула на још три месеца, а према информацијама које поседујемо он истиче 30. октобра.

Приликом разматрања предлога Вишег јавног тужиоца у Београду да се према В. К, оцу дечака убице, продужи притвор Апелациони суд је имао у виду чињеницу да из списа предмета и свих до сада прикупљених доказа који се налазе у списима произлази постојање основане сумње да је окривљени извршио кривично дело тешка дела против опште сигурности за које је запрећено 12 година затвора.

У пуцњави у школи убијено је девет ђака и чувар школе

Како је саопштио Апелациони суд, притвор је оцу дечака убице продужен до последњег дана октобра имајући у виду да је његов син у стану у којем су живели лако дошао у посед оружја којим је убио девет својих вршњака и чувара школе.

Такође, као разлог због чега му је притвор продужен, Суд је навео и чињеницу да постоји основана сумња да је пре пуцњаве у школи, отац у дужем временском периоду обучавао малолетног сина да рукује ватреним оружјем, муницијом и да вежба гађање мета, као и да му је због обуке у више наврата чак и давао оружје.

Дечак убица сведочио у поступку против оца

Подсетимо, дечак убица је 18. јула давао исказ у својству сведока у кривичном поступку против његовог оца.

Његово испитивање је трајало четири сата, а одговарао је на питања тужиоца, адвоката оца, као и адвоката родитеља убијене деце, у вези оружја које припада његовом оцу, а којим је у ОШ "Владислав Рибникар" убио осам девојчица, једног дечака и чувара школе.

Такође, дечак убица је одговарао и на питања о томе због чега је починио масакр.

- Изјавио је да се каје. Није желео да види слике другова које је убио и у објашњењу је рекао да му је непријатно - каже извор "Блица".

Дечак убица је утврдио да му "није било лако да дође до оружја". Сеф с пиштољем је био постављен веома високо, скоро при плафону, а морао је да сазна и шифру за откључавање.

- Кад га је тата откључавао видео сам да је шифра 637 - објаснио је дечак убица како је дошао до оружја.

Дечак убица је у исказу потврдио да његов отац воли оружје и да га је водио у стрељану. Ипак, рекао је да му први контакт с оружјем није омогућио отац, већ инструктор у стрељани. Описао га је као мршавог, седог, кратке косе и средњих година. Обучавао га је на пиштољу "глок", а повремено је било и других инструктора чија имена ни не зна.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: